Överblick: SD-politiker i blåsväder och Annie Lööf duckar i skogsbruksfrågan

Liberalerna vill totalförbjuda religiösa friskolor och många unga riskerar tvångsäktenskap under sommarlovet. SD-politiker i blåsväder och nytt åtgärdspaket för digital motståndskraft presenteras i dag. Annie Lööf (C) duckar i skogsbruksfrågan. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Centerns partiledare Annie Lööf tror på frihet under ansvar.
Centerns partiledare Annie Lööf tror på frihet under ansvar.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Marie Lundahl

Många ungdomar riskerar att mot sin vilja giftas bort under sommarlovet, rapporterar SVT. Den senaste nationella undersökningen från 2009 visar att runt 70 000 barn riskerar tvångsäktenskap. Men mörkertalet är stort och flera mindre undersökningar tyder på att siffran ökat. Enligt kuratorn Arman Hoque på Karsby International School i Botkyrka ”försvinner många elever från radarn” efter årskurs nio.

– Jag har inte koll på dom efter grundskolan, säger han.

Botkyrka kommun har tagit fram en ny handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck.

SD politiker kan uteslutas: ”Osmakligt”

Under en debatt om kvinnojourer frågade sig Håkan Lerstorps (SD), kommunpolitiker i Trelleborg ”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna?” vilket väckt starka reaktioner. Det rapporterar TV4.

”Ett synnerligen osmakligt uttalande. Partiet öppnade ett uteslutningsärende omedelbart. Vi tar skarpt avstånd ifrån detta och kommer att följa upp ärendet skyndsamt”, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman i en kommentar.

Liberalerna vill förbjuda religiösa friskolor

Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger till SR i dag att partiet skärper sin ståndpunkt gentemot religiösa friskolor. Nu vill partiet inte bara stoppa nyetablering av religiösa friskolor utan i stället förbjuda dem helt.

– Vi ser att det här är en del av att strama upp hela friskolesystemet, slå vakt om valfriheten, men religionsutövningen, och att lära sig om en speciell religion, att ha den prägeln, det får man lösa på annat sätt som förälder. Det finns mängder av utmärkta söndagsskolor, säger Pehrson.

Annie Lööf (C) duckar om skogsbruket

Enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf är skogspolitiken en nyckel till klimatomställningen. Det säger hon i en intervju med DN. Lööf framhåller att skogsindustrin är en viktig exportnäring och att hon tror på ”frihet under ansvar” men vill inte svara på hur skogsbruket ska utvecklas.

– Vi vill inte påverka åt något håll. Det är skogsägarna som kommer att utveckla metoderna, inte vi riksdagspolitiker.

Åtgärdspaket om digital motståndskraft

I dag håller finansmarknadsminister Max Elger en pressträff kl 13.00 som handlar om Sveriges digitala motståndskraft. På pressträffen ska finansmarknadsministern presentera ett åtgärdspaket på hur den digitala motståndskraften i Sverige kan stärkas.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00