Överblick: SD delar ut cash, M klimatsatsar och virus i avloppen

ÖVERBLICK. Sverigedemokraterna presenterar "dyr" satsning på cash. Moderaterna klimatsatsar. Coronaspridningen ser hög ut i Stockholms avlopp och Nobelpriset i medicin går till virusupptäckt. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt (SD) presenterar partiets skuggbudget. 
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt (SD) presenterar partiets skuggbudget. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Sverigedemokraterna skriver på DN Debatt om sitt budgetförslag, som bland annat rymmer satsningen Cash (centralt administrerat stöd till hushållen). Föreslaget innebär ett statligt engångsbidrag på 10 000 kronor till varje svensk medborgare och 5 000 kronor för barn under fem års ålder och syftet är att stimulera konsumtionen.

SD:s satsningar omfattar cirka 150 miljarder nästa år, varav 82 miljarder går till Cash-förslaget. Satsningarna finansieras genom lån och ökad statsskuld, men man sparar också på bland annat biståndet, arbetsmarknadspolitiken och miljö- och klimatpolitiska satsningar, skriver TT/Omni.

Även Moderaterna presenterade budgetsatsningar under förmiddagen. Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz berättade vid en pressträff om budgetsatsningar på 3,25 miljarder kronor, med syftet att snabbt sänka utsläppen. Förslagen rymmer bland annat stöd för industrins omställning, laddstationer för bilar och lastbilar, ett grönt bränslestöd samt pengar till forskning på nästa generations kärnkraft.

Smittspridningen ökar, regionernas lager mer välfyllda

Smittspridningen i Sverige ökar, det tyder inte minst virushalterna i Stockholms avloppsvatten på, rapporterar TT/Omni. Nivåerna i avloppsvattnet närmar sig nu de nivåer huvudstaden hade i maj. 

Även Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, tror att det bakom coronasiffrorna i Stockholm troligtvis finns en "rejäl ökning" av fall, sade hon till SvD i helgen.

I Agenda på söndagskvällen sade Folkhälsomyndighetens gd Johan Carlson att det är olyckligt att företag allt mer uppmuntrar anställda att sluta jobba hemifrån och återvända till kontoren.

– Det är inte läge att kalla tillbaka medarbetarna till kontoret, sade Carlson.

Samtidigt beskriver Dagens Nyheter ett klart annorlunda läge vad gäller lagren i regionerna. Vid pandemins upptakt tidigt i våras var det på många håll skralt på hyllorna när det gäller skyddsutrustning. Nu har stora och dyra beställningar på närmare tre miljarder kronor gjorts och beredskapen bedöms god. Socialstyrelsen fördelar statsbidrag för ändamålet.

Olönsamt att högskolestudera för jobb i vård och skola

Sacos nya rapport om livslöner visar att var tredje undersökt högskoleutbildning innebär en förlustaffär för individen. Av de 35 högskoleutbildningar som ingår i studien innebär 11 en ekonomisk förlust jämfört med en gymnasieutbildning. Lika många går på ett ut eller ger en relativt låg lönsamhet.

– Utbildning måste löna sig. Det är allvarligt att utbildningen innebär en ekonomisk förlust för många akademiker, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Annat i dag

Nobelveckan inleddes på förmiddagen med offentliggörandet av årets Nobelpris i medicin. Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet tillkännagav att Nobelpriset i medicin går till forskarna Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice, som delar på priset för upptäckten av hepatit C-virus, ett genombrott som har räddat miljontals människoliv.

I våras presenterade Riksrevisionen en granskning om statliga insatser i socioekonomiskt utsatta områden. Granskningen fokuserade på offentliga verksamheters - exempelvis skola, polis och socialtjänst – närvaro lokalt. I dag mellan klockan 13-14 arrangerar myndigheten ett webbinarium om rapporten. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00