Överblick: Sameby vann mot staten och syrligheter mot Thunberg i Davos

ÖVERBLICK. Girjas sameby vann tvisten mot staten, USA:s finansminister Steven Mnuchin är syrlig mot Greta Thunberg vid Världsekonomiskt forum i Davos och Moderaterna har lämnat förslaget om extra pengar till välfärden till finansutskottet. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Det var starka känslor när Högsta domstolen meddelade att Girjas sameby vinner mot staten. Domen ger samebyn upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske i området, en dom som kommer att få följdverkningar, då den är prejudicerande. Hur konsekvenserna ser ut är för tidigt att säga, konstaterade HD vid pressträffen som Aftonbladet direktsände från.

– Det är fantastiskt, det är otroligt, säger Jörgen Jonsson, före detta ordförande för Svenska samernas riksförbund, till P4 Norrbotten.

Domen är en stor nyhet i riksmedierna. Domen är en dominerande nyhet i lokalmedierna. Jägareförbundet uttalar sig i SVT Norrbotten om att Länsstyrelsen i Norrbotten och samebyn nu måste förhandla om den framtida fjälljakten.

– Det är en klar seger för Girjas sameby. Det gör att vi har en situation vi inte har sett förut och som måste analyseras, säger Anders Iacobaeus, ledamot i Jägareförbundet styrelse, till SVT Norrbotten.

Thunberg irriterar USA:s maktmän

Om HD-domen väcker känslor i Sverige, så lyckas Greta Thunberg återigen väcka irritation hos amerikanska toppolitiker. Den här gången är det inte president Trump, utan USA:s finansminister Steven Mnuchin som vid Världsekonomiskt forum i Davos syrligt undrat om Thunberg är chefsekonom.

– Efter att hon studerat ekonomi på universitet kan hon komma tillbaka och förklara för oss, fortsatte Mnuchin när frågan om svenskans uppmaning till världsledare att agera på klimatförändringarna kom upp på en presskonferens, rapporterar TT, publicerad i Svenska dagbladet, från Davos.

Motbudget får stöd

Onsdagens stora politiknyhet var de nya extramiljarderna till välfärden från oppositionen. Efter finansutskottets möte på torsdagen står det klart att det finns en riksdagsmajoritet för det extra tillskottet, delvis en omfördelning av statsbidrag, till kommunerna och regionerna. Det rapporterar Dagens nyheter.

– Det finns en majoritet för att stärka välfärden med 2,5 miljarder. Det går vi nu vidare med, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, till Dagens nyheter.

Miljöpartiet ger inte upp sin satsning på utvecklingstid, som försvinner i och med oppositionens förslag. Det meddelar språkröret Per Bolund (MP). Målet är fortsatt att genomföra reformen under mandatperioden.

– Det här handlar om budgeten som gäller för det här året. Och under 2020 var det bara 200 miljoner som var avsatta och för reformen, som skulle komma i större skala senare. Vi får återkomma när vi analyserat färdigt här, men det är inte självklart att någon av de reformer som man nu tar finansiering ifrån, inte ska vara möjliga att genomföra, säger Per Bolund till Expressen.

Forrige artikel Genomgång: Stora skillnader i väntetider för barnlösa Genomgång: Stora skillnader i väntetider för barnlösa Næste artikel Kritik mot riksdagens ledighetsregler Kritik mot riksdagens ledighetsregler
Europas makthavare är historiskt unga

Europas makthavare är historiskt unga

FÖRDJUPNING. Parallellt med att genomsnittsåldern för politiska makthavare stiger globalt blir de i Europa bara yngre och yngre. Det innebär att Europa kan komma att styras mer visionärt och mindre utifrån gamla ideologier.

Femmis: Inför en nationell spermiebank

Femmis: Inför en nationell spermiebank

DEBATT. I vissa regioner uppgår köerna för spermiedonation till ett eller flera år. Socialstyrelsen bör ta ansvar och införa en nationell könscellsbank, skriver Erika Kindblad från Femmis.