Överblick: Saco säger ja och Preem satsar på rapsolja

ÖVERBLICK. Folkhälsomyndigheten vill isolera demenssjuka med covid-19 och regeringen inför 50-gräns på nattklubbar. Preem satsar på rapsolja och socialnämnden i Norrköping kommun ska brottsutredas om Lilla hjärtat. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Regeringen har beslutat om att återinföra en maxgräns på 50 personer för offentliga danstillställningar, rapporterar Aftonbladet. Orsaken är att motverka den trängsel som det rapporterats om de senaste veckorna, och risken för ökad smittspridning.

– Det får vara slutfestat nu, sa statsminister Stefan Löfven, på en pressträff.

Regeringen inför även en ny gräns på 300 personer för sittande publik. Ändringarna gäller från och med 1 november.

Las: Saco säger ja till avtal

Sju ordföranden från LO-förbunden skriver i dag att “Svenskt Näringslivs förslag är en krigs­förklaring mot LO-förbundens medlemmar” i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Samtidigt har Svenska akademikers centralorganisation (Saco) bestämt sig för att ansluta till överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Det rapporterar Omni/SR.

Saco-ordföranden Göran Arrius tycker att las-utredningen kan “slängas i papperskorgen” och att regeringen istället ska utgå från avtalet mellan arbetsmarknadens parter.

– Nu när vi från Saco ställer oss bakom så kommer ju även väldigt många medlemmar på offentligsidan att stå bakom det här, säger han till Ekot.

FHM vill isolera demenssjuka

Folkhälsomyndigheten föreslår att äldreboenden ska kunna isolera demenssjuka personer med covid-19, då de kanske inte förmår att hålla social distans, rapporterar TT.

– De förstår inte att de smittar andra, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

I dagsläget tillåts isolering endast på regiondrivna inrättningar. Folkhälsomyndigheten vill ändra i smittskyddslagen så att även kommunerna tillåts anställa läkare.

Preem satsar på rapsolja

Oljekoncernen Preem meddelar att raffinaderiet i Lysekil ska byggas om för att kunna börja hantera rapsolja, tallolja eller gammal frityrolja. Enligt rådande miljökrav ska användandet av denna typ av olja öka. Det rapporterar SVT.

Satsningen kommer att kosta mellan 3 till 5 miljarder kronor. Preem räknar med att på så sätt kunna säkra de anställdas tjänster och ge hundratals fler jobb fram till år 2024, då anläggningen ska vara klar.

– Vad vi strävar efter är att kunna anpassa den fossila produktionen så att de totala utsläppen vid raffinaderiet inte kommer att öka, säger koncernchef Magnus Heimburg.

Socialnämnd ska brottsutredas om Lilla hjärtat

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gjorde Norrköping kommun flera allvarliga fel i hanteringen av fallet Lilla hjärtat. Kommunen måste vidta åtgärder, samt betala ett vite på en miljon kronor.

Nu ska Åklagarmyndigheten undersöka om det kan finnas något brottsligt i socialnämndens agerade i fallet Lilla Hjärtat. En privatperson har lämnat in en begäran till åklagaren om att en brottsutredning ska tillsättas. Det rapporterar SVD/TT.

Forrige artikel SKR vill se lagändring för att kunna utnyttja kommunalt överskott SKR vill se lagändring för att kunna utnyttja kommunalt överskott Næste artikel Överblick: Paket mot LSS-fusk, hederslag tagen i bruk och omöjligt granska Uber Överblick: Paket mot LSS-fusk, hederslag tagen i bruk och omöjligt granska Uber
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.