Överblick: Sabuni vill ha mer svenska i skolan och ekonomer anar ljus i tunneln

ÖVERBLICK. (L)-ledaren Nyamko Sabuni vill ha mer svenska i skolan. Det värsta är bakom oss, enligt Konjunkturinstitutet. Och SD presenterar sitt förslag för en "hållbar migrationspolitik.

Liberalerna vill ha fler lektioner i svenska på lågstadiet. Det sade partiledaren Nyamko Sabuni när hon sommartalade i centrala Stockholm på förmiddagen. Sabuni vill också satsa på svenska i förskolan och göra förskolan obligatorisk från fem års ålder, rapporterar TT/Aftonbladet.

– Inget kan ersätta svenska språket som nyckel till integrationen, säger Nyamko Sabuni i sommartalet och lanserade samtidigt den första delen i ett "återstartsprogram" för Sverige.

KI ser ljuset i tunneln

Konjunkturinstitutet ser tecken på att efterfrågan och produktion är på väg att vända uppåt igen, enligt KI:s konjunkturuppdatering som publiceras i dag.

– Det värsta är bakom oss, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI, rapporterar TT/GP.

Lågkonjunkturen forsätter dock vara djup. BNP förväntas minska med 4,8 procent för 2020.

Exporten gynnas av att nedstängningarna i bland annat Europa börjar lätta. Stödåtgärderna till näringslivet har också haft en positiv effekt, bland annat korttidspermitteringarna.

SD gör utspel om migrationspolitiken

Migrationskommitténs slutprodukt "blev en halvmesyr som inte ens de rödgröna regeringspartierna kunde vara överens om sinsemellan", skriver Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Andersson (SD) på DN Debatt.

SD lägger i sin debattartikel fram vad de kallar för ett alternativt förslag för en hållbar migrationspolitik. Bland förslagen finns bland annat en begränsning av rätten att söka asyl till första asylland, en begränsning av anhöriginvandringen till EU-rättens miniminivå samt en begränsning av rätten till välfärd för icke-medborgare.

Jimmie Åkesson och Jonas Andersson håller en pressträff om partiets förslag under eftermiddagen.

Sista striden om arbetsrätten

Nästa vecka är det dags för PTK, som företräder privatanställda tjänstemän i TCO och Saco, arbetarnas LO samt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv att sätta sig vid förhandlingsbordet, skriver Dagens nyheter. Uppgiften är att träffa avtal som ska ge ”ökad trygghet och flexibilitet på svensk arbetsmarknad”. Förhandlingarna beskrivs som en kamp mot klockan.

– Det ligger mycket i potten. Misslyckas vi att komma överens får den svenska modellen sig en rejäl törn. Den bygger på att vi levererar lösningar för arbetsmarknaden, men nu har vi fått besked om att politikernas tålamod börjar tryta. Den här typen av utredningar var otänkbara för bara tio år sedan, säger Mattias Dahl, vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv, och syftar på den statliga utredning som i somras bland annat föreslog förändringar av lagen om anställningsskydd.

SD-politiker lämnar efter rasistisk uttalande

I Värmland tvingas SD-politikern Ulf Björk att lämna partiet efter ett inlägg om "svartingar" på Facebook. Björk sitter kvar som politisk vilde i Grums kommunfullmäktige, rapporterar Sveriges radio Värmland.

Forrige artikel Klimatbråk mellan Söder (SD) och Eneroth (S) Klimatbråk mellan Söder (SD) och Eneroth (S) Næste artikel Pressträff med socialminister Lena Hallengren Pressträff med socialminister Lena Hallengren
Sacoförbund: Akademikernas företag får inte slarvas bort i krisen

Sacoförbund: Akademikernas företag får inte slarvas bort i krisen

DEBATT. Coronakrisens konsekvenser är mycket kännbara för egna företagare, där mycket samhällsviktig kompetens finns. Regeringens senaste förslag om stöd till enskilda firmor räcker inte. Nu krävs flera tydliga och snabba insatser, skriver Sacos Göran Arrius tillsammans med ordföranden för 14 Sacoförbund.

Debatt: Snäva examensmål möter inte barncancersjukas behov

Debatt: Snäva examensmål möter inte barncancersjukas behov

DEBATT. Att regeringen vill satsa på att utbilda framtidens lärare för att kunna möta behoven hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är positivt, men deras definition är för snäv. Det skriver Thorbjörn Larsson och Katarina Gold, Barncancerfonden.