Överblick: Sabuni hotar med avhopp och regeringen glömde äldreomsorgen

ÖVERBLICK. Sabuni ställer krav om integration och las. Regeringen glömde pandemiöva om äldreomsorgen. Rekordmånga drunknade i juni, men ansvaret för riskanalys i frågan faller mellan stolarna. Och så är det sista dagen i DigitAlmedalen.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Sabuni ställer krav

Integration är frågan som lyfts upp av Nyamko Sabuni på den dag som skulle varit Liberalernas i Visby, om Almedalsveckan blivit av. På DN Debatt kräver L-ordföranden idag att det ska sättas mål för att minska landets integrationsskuld, samt att svenska regeringar varje år ska redovisa utvecklingen på området.

I Sveriges Radio intervjuas Sabuni om Las-utredningen och säger att hon tror att januaripartierna ska nå en överenskommelse, men förklarar samtidigt att om regeringen inte lägger ett lagförslag så är Liberalerna redo att lämna januariavtalet:

- Jag finns i detta samarbete för att göra skillnad för människorna i Sverige, inte för att upprätthålla socialdemokratiskt maktinnehav, säger Sabuni.  

Regeringen glömde äldreomsorgen

Expressen avslöjar att regeringen tidigt, redan den 4 mars i år, bjöd in Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen för en övning i olika smittspridningsscenarier hos socialminister Lena Hallengren.

Av mötesinbjudan framgick att risker för äldreboenden hade en egen diskussionspunkt. Men detta avhandlades inte under mötet, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det framgår också av den korrespondens Expressen tagit fram att det inför mötet rådde förvirring kring vem som skulle ta fram underlag inför mötet samt att socialministern inte minns mötet i fråga.

Avslöjandet kommer bara någon dag efter att Coronakommissionen, som ska granska hanteringen, tillsattes. I veckan visade även en rapport från Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) att coronakrisen har visat på stora brister i Sveriges krisberedskap, både gällande lagerhållning, ansvarsfördelning och kommunikation.

Rekordmånga drunknade

Sveriges Radio rapporterar om rekordmånga personer drunknade i juni, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. 23 personer under juni är det högsta antalet under 2000-talet.

I Dagens Nyheter beskrivs problematiken med drunkningstillbud vidare av Andreas Claesson, docent vid Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet. Tid är avgörande, men responstiden för räddningspersonal är ofta 12-13 minuter, vilket är för mycket. Parkeringskaos som försvårar för utryckningspersonal att nå fram är en brist som lyfts fram. En brist som är kommunernas ansvar, inom ramen för en bredare riskanalys kring badplatser. MSB säger till DN att drunkning och vattensäkerhet är ett område som ingen riktigt har hand om:

– Vi gör lite insatser då och då, men fokus ligger framför allt på bränder. Jag kan hålla med om att det är lite märkligt att ingen myndighet har ett tydligt helhetsansvar för drunkning, säger Marianne Stålheim, chef för enheten för lärande från olyckor på MSB till DN. 

Sista dagen för Digitalmedalen

I dag torsdag är sista dagen ut för DigitAlmedalen, Tankesmedjan Futurions satsning i samarbete med Altinget.se.

Dagens tema är Integritet & Arbetsliv. Kan övervakning hota den svenska modellen? Kan en bild på Facebook äventyra din karriär? Många frågor får svar i webbinarier och samtal. Se även Altingets chefredaktör intervjua Fredrick Federley (C) och Ali Esbati (V) om när de möttes i debatt-SM för 13 år sedan i Almedalen och vad de tyckte om las-frågan då och nu och hur det politiska landskapet förändrats. Pågår live under förmiddagen, men kan också ses i efterhand här


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00