Överblick: Så ska skolan bli mer likvärdig och SKR bakom myndighetsbeslut

ÖVERBLICK. I dag överlämnas utredningen om en mer likvärdig skola till utbildningsministern. SKR påverkade myndigheter att tona ned beslut om krav på munskydd inom äldrevården. Utredning om fri hyressättning för nyproduktion tillsätts. Läs Altingets överblick.

Särskild utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) på måndagens pressträff.
Särskild utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) på måndagens pressträff.Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag överlämnas Utredningen om en mer likvärdig skola till utbildningsminister Anna Ekström (S). Till Altinget säger utredningens sekreterare Jonas Vlachos att de viktigaste slutsatserna som dras bland annat är att utvecklingen vad gäller skolsegregation och likvärdighet går åt fel håll.

– Det finns all anledning att tro att det kommer att bli värre snarare än bättre om inget görs. Skolvalet lider av systemfel som dels gör att det förstärker dessa mönster, dels gör att det fungerar ineffektivt, säger han till Altinget.

DN Debatt skriver särskilda utredaren Björn Åstrand att den övergripande slutsatsen av utredningen är att staten måste ta ett större ansvar för att skolan ska bli mer likvärdig. Utredningen förslår bland annat ett gemensamt skolval som ska administreras av Skolverket.

Lärarnas riksförbund skriver i ett pressmeddelande att förbundet ställer sig bakom förslagen i utredningen som presenteras på DN Debatt.

– Det viktigaste är att så snart som möjligt ge staten ett tydligt ansvar för undervisningen för att uppnå en större likvärdighet i svensk skola, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Utredning om fri hyressättning

Efter en överenskommelse mellan regeringen, C och L tillsätts en utredning om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter (Dir. 2020:42). Det skriver regeringen i ett pressmeddelande. Frågan är en del av januariavtalet.

Direktivens utgångspunkter är bland annat att fri hyressättning införs vid nyproduktion samt att den enskilda hyresgästens intressen ska tillvaratas med ett skydd mot orimliga hyreshöjningar.

Senast den 31 maj 2021 ska utredaren lämna sina förslag. Under år 2022 väntas de nya reglerna träda i kraft.

SKR bakom myndighetsutspel

Arbetsgivar- och medlemsorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) kallade myndigheter till ett möte för att se över ett beslut om krav på munskydd inom äldreomsorgen. Det avslöjar SVT.

Tidigare stoppade ett skyddsombud allt arbete på ett äldreboende för att personalen inte hade tillräckligt med skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket gav skyddsombudet rätt i frågan, och slog fast att personalen på äldreboendet ska ha både visir och munskydd.

Men senare tonades beslutet ned. Fyra myndigheter, bland annat Arbetsmiljöverket, påtalade att beslutet inte skulle ses som ett generellt beslut. Nu avslöjar SVT att de nya direktivet om ett icke-generellt beslut inte togs på egen hand, utan först efter ett möte med SKR.

En välfungerande sjukskrivning

I dag överlämnades utredningen om en välfungerande sjukskrivningsprocess till regeringen.

Utredningen pekar på flera förbättringsområden och föreslår bland annat att Försäkringskassan ska ta ett större ansvar för personer som inte själva klarar av att hantera sin sjukskrivningsprocess. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00