Överblick: S-topp misshandlad i sitt hem och krav på ministers avgång

ÖVERBLICK. Tiotals miljarder i förhöjd EU-avgift kan vänta Sverige. Fler bär slöja efter förbud. Kommunalråd misshandlad i sitt hem. Krav på ministers avgång. Läs Altingets överblick.

I mitten på december förra året röstade Skurups kommunfullmäktige för ett slöjförbud för både personal och elever i kommunens skolor. Men beslutet gav motsatt effekt. I kommunens största skola var det fem i personalen och cirka fem elever som berördes av förbudet – fram tills nyligen.

– Nu är de tjugo. 400 procents ökning av flickor med slöja – det är resultatet. Jag tolkar det som att man är stolt över sig själv och sin kultur. Att man bestämmer över sig själv och sin kropp, säger Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, till TT.

Enligt TT:s enkät om slöjförbud, som besvarades av 265 kommuner, har en motion om slöjförbud väckts i 23 av 265 kommuner efter valet 2018. I 22 fall av 23 har motionen väckts av Sverigedemokraterna, en av Moderaterna i Olofström.

EU-avgiften kan höjas med 14 miljarder

Europeiska rådet har föreslagit att medlemsländerna ska betala en EU-avgift på 1,074 procent av BNI (bruttonationalinkomst). Förslaget ska behandlas i veckan. Om förslaget antas blir det en avgiftshöjning på 14 miljarder för Sveriges del, enligt uppgifter till SVT. Sverige, som redan betalar in mer till EU än vi får tillbaka, vill däremot se en avgift på 1 procent.

– Det här förslaget är inte acceptabelt, det är en alldeles för hög nivå, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till SVT Nyheter.

Vad som ligger till grund för förslaget är de kostnader och budgethål som nu uppstår när Storbritannien lämnar EU.

– Det är rimligt att Sverige som är ett rikt land betalar mer än ett fattigt. Men när Storbritannien lämnar EU tycker jag att vi ska rätta munnen efter matsäcken, fortsätter Dahlgren till SVT.

Kommunalråd misshandlad i sitt hem

I lördags blev kommunalrådet i Älvkarleby, Marie Larsson (S), överfallen och misshandlad i sitt hem. Även hennes sambo blev angripen. Det skriver Dagens nyheter.

Gärningspersonen uttrycket hat mot Marie Larssons politiska engagemang.

"En man med hat mot mitt politiska engagemang har handgripligen slagit mig mot marken. I vårt fram tills nu trygga bo sker detta. För första gången någonsin undrar jag om mitt engagemang är värt detta”, skriver Larsson i ett Facebook-inlägg.

– Misshandeln i sig självt är hemsk, men att brottet dessutom tycks ha kopplingar till hennes politiska uppdrag gör det hela extra känsligt. Jag upplever att grunden till vårt demokratiska system är hotat, när våra folkvalda politiker inte längre får känna sig trygga i sina hem, säger kommundirektör Maria Wikström i ett pressmeddelande.

Händelsen är polisanmäld, men ännu har ingen gripits.

Bäddat för en ny borgerlighet

"Det som präglar politikutvecklingen inom särskilt M är friheten från Centerpartiet", skriver PM Nilsson på Dagens industris ledarsida. Han syftar på Moderaternas nya möjligheter till att framföra och utveckla sin egen politik utan att längre behöva ta hänsyn till Centerpartiet.

PM Nilsson menar att Centerpartiet genom åren har satt käppar i hjulen för Moderaternas politik i alliansen. Ledarskribenten tar bland annat migration som ett exempel. Moderaterna lyfte "volymfrågan" redan 2011, men hade svårt att få stöd inom alliansen. Men nu kan M reformera sin migrationspolitik utan att behöva begränsas av C, menar Nilsson.

"Nu reformerar M sin migrationspolitik och rättar till uppenbara brister i arbetskraftsinvandringen. C står kvar på ungefär samma punkt som tidigare, vilket i stället har blivit Socialdemokraternas huvudvärk."

Ledarskribenten menar att vi kommer att få se en ny borgerlighet resa sig ur spillrorna från alliansen, med M, SD och KD.

Ökat stöd för Dadgostar

Nu har elva partidistrikt nominerat Nooshi Dadgostar till ny partiledare för Vänsterpartiet. Det rapporterar TT.

Vänsterpartiet i Värmland nominerar även riksdagsledamoten Håkan Svenneling, som ännu inte gett besked om han kandiderar till partiledarposten.

Kräver justitieministerns avgång

Över tusen tidigare federala åklagare kräver USA:s justitieminister William Barrs avgång.

Kravet kommer efter Barrs agerande i rättegången mot Roger Stone, tidigare politisk rådgivare åt Trump. Barr ska ha lovat Stone ett mildare fängelsestraff än det åklagarsidan yrkat på. Hans ingripande fick åklagarna i fallet att avgå. Det rapporterar Dagens nyheter.

”Var och en av oss fördömer å det starkaste hur president Trump och justitieminister Barr lägger sig i den juridiska processen”, skriver undertecknarna.

Forrige artikel Ny gd för Kriminalvården Ny gd för Kriminalvården Næste artikel Omdiskuterad skola stängs – över 200 elever utan skolplats Omdiskuterad skola stängs – över 200 elever utan skolplats
Forskare: Tio initiativ för en uthållig sjukvård och äldreomsorg

Forskare: Tio initiativ för en uthållig sjukvård och äldreomsorg

DEBATT. En sviktande äldrevård kan rasera förtroendet för Sveriges välfärdsmodell. Nu krävs reella reformer inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Det skriver professor Lars L Gustafsson och universitetslektor Ingvar Krakau, Karolinska Institutet.

Regionråd (SD):

Regionråd (SD): "Offrat människoliv för att rädda ekonomin"

DEBATT. De äldre ska inte användas som brickor i ett ekonomiskt experiment av regeringen. Testning av nyinflyttade på boenden borde ha införts tidigare och personal borde ha använt korrekt skyddsutrustning, skriver regionråd Håkan Lösnitz (SD).