Överblick: Rymdstenar upphittade och reseavrådan förlängs

ÖVERBLICK. Reseavrådan utanför EU förlängs. Svensk-brittiska Astra Zenecas covid-19-vaccin kan vara ineffektivt för personer över 65 år. Rymdstenar upphittade och regeringens företagsstöd underkänns av branschorganisation. Läs Altingets överblick.

Sveriges reseavrådan till länder utanför EU, EES och Schengen förlängs till och med 15 april, meddelade utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff under morgonen, rapporterar TT.

– Detta innebär att det täcker både kommande sportlov och påskhelgen, säger Ann Linde.

Regeringen bedömer att det osäkra läget som råder i världen just nu på grund av coronapandemin kommer att hålla i sig de kommande månaderna.

Svenskt vaccin påstås vara ineffektivt

Flera tyska medier rapporterar att svensk-brittiska Astra Zenecas covid-19-vaccin kan vara påtagligt mindre effektivt mot personer över 65 år, med endast 8 eller 10 procents effektivitet. Det rapporterar SR.

I en kommentar till Ekot skriver Astra Zeneca att det inte stämmer och hänvisar till en tidigare studie som publicerats i tidningen The Lancet som visar att vaccinet är mycket effektivt för målgruppen.

Svidande kritik mot regeringens företagsstöd

Branschorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder anklagar regeringen för att ha misslyckats med sina krispaket till näringslivet under coronapandemin. Det rapporterar SVT.

– Jag tror att det är en av de sämst implementerade ekonomiska reformerna i modern svensk historia, säger han.

För komplicerad ansökningsprocess, för långa handläggningstider och försenade utbetalningar har varit ett stort problem för många svenska företag, enligt Mårder.

Rymdstenar i Ådalen

Fragment från en sannolikt nio ton tung rymdsten har hittats nära byn Ådalen, norr om Fjärdhundra, rapporterar DN. I november 2020 observerades dess färd genom atmosfären och stenarna har nu hittats med hjälp av magnetkameror.

– Det vi har hittat är delar från skorpan av en större meteorit. Men den stora, som borde ha funnits i området, har vi inte kunnat hitta. Det är möjligt att någon annan kommit före oss, säger Eric Stempels, astronom vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.

Forrige artikel Hallå där Anna Nergårdh – vilken är ödesfrågan för svensk sjukvård? Hallå där Anna Nergårdh – vilken är ödesfrågan för svensk sjukvård? Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (26 jan) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (26 jan)