Överblick: Rusning till sommarresande och ambassadörs-rättegång startar

ÖVERBLICK. Trots risk för smittspridning bokar många semesterresor efter lättnader av reserestriktioner. Palmeutredningen ska ge besked och i dag startar den historiska rättegången mot förra Kina-ambassadören Anna Lindstedt. Läs Altingets överblick.

Från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i Sverige, meddelade Stefan Löfven på en pressträff under torsdagen.

Rusning till SJ trots smittrisk

Efter regeringens besked om att man lättar på reserestriktionerna under sommarsäsongen – för symptomfria personer – har det blivit rusning till SJ, rapporterar DN.

Fredrik Elgh, professor i virologi, tycker att beslutet är i grunden är positivt men varnar för konsekvenserna.

– Det finns nog en kraftig smittspridningsrisk i det kollektiva resandet, säger han till TT.

Enligt Elgh kan smittspridning öka i enskilda regioner när tillströmningen av sommarturister ökar.

Historisk rättegång mot Kina-ambassadör

I dag inleds rättegången mot Sveriges förra ambassadör i Kina, Anna Lindstedt. Det är första gången sedan 1794 som en diplomat åtalas för brott mot rikets säkerhet, rapporterar SVT.

Anna Lindstedt står anklagad för egenmäktighet i fallet med den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai och för att då ha agerat i strid med svensk utrikespolitik.

– En ambassadör har en otroligt långtgående behörighet men även för dem finns det en gräns, och vi menar att den gränsen har hon överskridit, säger åklagare Henrik Olin till Sveriges Radio.

Beslut om Palmemordet

På onsdag den 10 juni ger chefsåklagare Krister Petersson tillsammans med spaningsledare Hans Melander på Polismyndigheten besked om Palmeutredningen och om åtal ska väckas. Det rapporterar TT.

Pressträffen sker digitalt klockan 9.30 och man räknar med ett stort medialt intresse, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Las-utredaren: Balans mellan parterna är en tolkningsfråga Las-utredaren: Balans mellan parterna är en tolkningsfråga Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (5 juni) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (5 juni)
Vetenskapsrådets gd: Dra lärdom – utveckla vetenskaplig rådgivning

Vetenskapsrådets gd: Dra lärdom – utveckla vetenskaplig rådgivning

DEBATT. Vid oförutsedda händelser måste den vetenskapliga expertisen samlas snabbt för att kunna ge stöd till beslutsfattande. Det är hög tid att Sverige utvecklar en effektiv process för vetenskaplig rådgivning som stöd både i krishantering och för en god samhällsutveckling, skriver Sven Stafström.