Överblick: Rörigt i Iowa och ökade inkomstskillnader

ÖVERBLICK. Röstkaos i Iowa, ökade inkomstskillnader i Sverige och Tomas Eneroth (S) om Vänsterpartiets inflytande i politiken. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Inkomstskillnaderna har ökat i Norden under perioden år 2000 till år 2017, enligt en rapport från Nordiska rådets forskningscenter Nordregio. Allra mest har skillnaderna ökat i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

Sverige har haft en stark ekonomisk tillväxt under perioden. Det brukar leda till ökade inkomstklyftor, påpekar Kjell Nilsson, direktör på Nordregio.

– Men även Norge har haft kraftig tillväxt och de har ett betydligt mindre gap än vad Sverige har, säger han till DN.

Bolund vs Klarna

När det kommer till svenskarnas utgifter, så trappas kreditbråket upp mellan regeringen och Klarna, rapporterar Expressen. I dag tisdag lämnar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) in en proposition till riksdagen som ska begränsa marknadsföringen kring kreditbetalningar på nätet. Anledningen är att flera betaltjänster har kreditalternativ som presenteras före andra betalningsmetoder vid betalningstillfället.

Per Bolund riktar en rejäl känga mot hela branschen.

– Jag är förbannad för att branschen inte kunna lösa det här på egen hand, säger han till Expressen.

Eneroth om V:s icke-inflytande

Den senaste tidens budgetturer i svensk politik har gett anledning att reflektera kring januariavtalets skrivning om att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige. Det konstaterade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en träff med riksdagsjournalister på tisdagsförmiddagen.

– Jag har funderat mycket på den. Vi kan konstatera att oppositionen har agerat på ett annat sätt än vad vi har varit vana vid, säger Tomas Eneroth.

Han tror dock att det ska finnas möjligheter att nå ett samförstånd med Vänsterpartiet.

– Det hoppas och tror jag. Vänsterpartiet har tidigare visat att man inte vill skapa ett ökat utrymme och inflytande för Sverigedemokraterna, säger Eneroth.

Mardrömsstart för Demokraterna

I Iowa, USA, har Demokraterna fått en mardrömsstart i processen med att få fram en presidentkandidat. Strul med rösträkningen gör att resultatet så här långt har uteblivit. "Demokraternas primärval slutade i fiasko – en gåva till Trump" skriver Aftonbladet.

– En verklig mardröm för partiet. Det här får människor att ifrågasätta hela systemet, säger statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin i SVT:s Morgonstudion.

Internationellt miljömöte i Luleå

På tisdagen möts miljöministrarna från Sverige, Norge, Finland och Ryssland i Luleå för att under två dagar diskutera Barentsområdets miljöproblem. Det rapporterar SVT Norrbotten. På programmet står bland annat ett studiebesök på SSAB för att ta del av SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls satsning på fossilfri ståltillverkning.

Forrige artikel Shekarabi (S): Shekarabi (S): "Sjukförsäkringen har fått orimliga effekter" Næste artikel Här vill staten helst vara med och bestämma Här vill staten helst vara med och bestämma
Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.