Överblick: Regler för asylansökan kan skärpas och olagligt att neka hemtjänst

ÖVERBLICK. Regelverket för att söka asyl på nytt efter ett definitivt avslag kan komma att förlängas till tio år. Förvaltningsrätten slår fast att det är olagligt att neka hemtjänst. Flygbolaget SAS lånar miljardbelopp med garantier från svenska och danska staten. Läs Altingets överblick.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Flera kommuner vill kunna neka sommargäster hemtjänst under rådande kris. Tidigare beslutade Falkenbergs kommun om att neka sina sommargäster hemtjänst, men förvaltningsrätten slår nu fast att det är olagligt. Det rapporterar Ekot.

SKR, som flera gånger krävt att lagen tillfälligt ändras för att lätta på kommuners ansvar under covid-19, säger att domen är väntad.

– Det är här problematiken ligger. Vi vet ju att en del av besluten som kommunerna fattar inte är förenliga med socialtjänstlagen just för att man inte har möjlighet att leva upp till den nivån utan att man behöver prioritera. Och det är därför vi har begärt att man tillfälligt ska ändra lagstiftningen, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldrevården hos SKR, till Ekot.

Inte heller socialminister Lena Hallengren (S) är förvånad över domen. Ändå finns inga planer på en tillfällig lagändring. Däremot avråder hon från att resa.

– Även om man har lagen på sin sida så kan man inte bara åka till en annan kommun och förvänta sig att hemtjänsten ska fungera, säger hon till kanalen.

Regler för asylansökan kan skärpas

I dag kan en person som har fått ett definitivt avslag på sin asylansökan ansöka om asyl på nytt efter fyra år. Men nu överväger den migrationspolitiska kommittén ett nytt förslag om att den perioden ska förlängas till tio år, enligt uppgifter till Ekot.

S, M och L vill se ett hårdare regelverk. KD är beredda att diskutera saken. SD vill däremot helt slopa möjligheten till att söka asyl på nytt.

– Moderaterna tror att det är väldigt farligt om man sänder signaler om att ifall man bara håller sig kvar i landet tillräckligt länge så kommer man få en ny chans. Det krävs en rad åtgärder för att fler ska återvända men en sådan är att förlänga preskriptionstiden, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson till SR.

MP och V vill däremot behålla nuvarande regelverk. Inte heller C har föreslagit en ändring av dagens preskriptionstid.

I nästa vecka ska den migrationspolitiska kommittén träffas och diskutera.

Tillfälligt slopad förmånsbeskattning

Under coronakrisen slopas förmånsbeskattning tillfälligt för parkering och gåvor till anställda inom samtliga yrkesgrupper i hela landet. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det innebär att personer med tillgång till fri parkering på sin arbetsplats får tillfällig skattefrihet. Förslaget ska gälla retroaktivt med start i april och löper året ut.

Möjlighet till skattefrihet för gåvor med ett värde på maximalt 1 000 kronor föreslås också, utöver de möjligheter till skattefria gåvor som redan finns i dag. De nya reglerna föreslås gälla från juni till och med årets slut.

Miljardlån till SAS

Flygbolaget SAS har tecknat 3,3 miljarder kronor i lån för att stödja bolaget under coronakrisen, där svenska och danska staten garanterar 90 procent av beloppet. Det skriver SAS i ett pressmeddelande.

– Vi är glada över att vi har kunnat ingå ett avtal om kreditfacilitet med stöd av den danska och svenska regeringen. Avtalet ökar vår finansiella flexibilitet, vilket är avgörande i en tid då merparten av vår flygplansflotta står på marken. Med denna facilitet på plats fortsätter vi vårt fokuserade arbete med att minska våra kostnader, säger Torbjørn Wist, finanschef SAS.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00