Överblick: Region slopar pensionsålder och ny internationell flygplats

ÖVERBLICK. Det statliga bolaget Lernia vill ha pengar från regeringen för att täcka upp förluster, Region Östergötland slopar pensionsålder och bedragare uppgav sig för att vara Rosanna Dinamarca (V).

Foto: Bertil Ericson/TT
Josefin Lingström

Under torsdagskvällen meddelade P4 Väst att tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) smsat radiokanalen att hon kandiderade till ny partiledare, efter att Jonas Sjöstedt avgår.  

Men Dinamarca dementerade sedan att det var hon som skickat informationen till P4 Väst via sms. 

– Uppgiften är fejk. Jag har inte varit i kontakt med Radio Väst i dag, säger hon till Dagens nyheter

Hon berättar att det är en bedragare som har hennes gamla telefonnummer och att det är andra gången som personen uppger sig för att vara Dinamarca. 

Slopar pensionsålder 

Region Östergötland har beslutat att ta bort pensionsåldern som gör att anställningar automatiskt upphör när personalen är 68 år. Det möjliggör att personalen i dialog med chefen kan avgöra själva om de vill jobba kvar eller gå i pension. 

Vid årsskiftet höjdes åldersgränsen för pension i lagen om anställningsskydd från 67 till 68 år. 2023 höjs gränsen till 69 år. 

– Vi vill värna de medarbetare som vill vara kvar och jobba. Allt fler är allt piggare längre upp i åldrarna och här finns en oerhörd kompetens, säger regionens HR-direktör Zilla Jonsson till P4 Östergötland. 

Vill ha pengar från regeringen 

Det statliga utbildningsföretaget Lernia begär 450 miljoner i aktieägartillskott av staten, skriver Dagens industri. Ombildningen av Arbetsförmedlingen uppges vara en anledning till att det statliga bolaget har lidit av ekonomisk förlust och nedskärningar. 

– Vi har skurit och sparat något enormt, säger Anders Uddfors, vd för Lernia, till Dagens industri

Aktieägartillskottet behövs då balansräkningen är allt för tunn och framtidsutsikterna är dåliga inom både bemanning och utbildning, enligt Uddfors. 

Lernia har lämnat in en begäran till näringsdepartementet om ägartillskott. Statens representant i Lernias styrelse, kansliråd Michael Thorén, berättar att de tagit emot den och den behandlas. Beslut väntas tas under våren. 

Ny gräns till utlandet 

Regeringen har beslutat nya flygplatsen i Sälen med namnet Scandinavian Mountains Airport kan bli en ny gränsövergång mot EU:s yttre gräns, rapporterar SvD. Det innebär att utlänningsförordningen ändras och att Malung-Sälens kommun läggs till de kommuner som redan har gränsövergångsställen enligt EU:s gränskodex. 

Förordningen träder ikraft 1 februari. Polismyndigheten beslutar sedan genom föreskrifter vilka platser, i praktiken hamnar och flygplatser, som kan bli gränsövergångar. 

Inom kort kan det därför bli internationell trafik vid Sälens flygplats från Storbritannien och andra länder utanför Schengenområdet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00