Överblick: Regeringskris kryper närmre och SD vill reglera nätjättar

ÖVERBLICK. Flera statsråd ökar i förtroendemätningar. Sprickan mellan januaripartierna blir allt djupare. SD vill säkra yttrandefriheten på internet och MP:s nya språkrör vill klå Maria Wetterstrands förtroenderekord. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Sött och salt inleder veckan för regeringen. SVT rapporterar om stabila och uppåtgående förtroendesiffror för flera statsråd. Bland andra socialminister Lena Hallengren ökar starkt i förtroende bland väljarna, medan justitieminister Morgan Johansson tappar. 

Samtidigt rapporterar Expressen om en regeringskris som eventuellt lurar runt hörnet. Sprickan om migrationspolitiken hotar januariavtalet och enligt Expressens källor i regeringen och Centerpartiet är Liberalerna inte intresserade av förhandlingar eller kompromisser. Liberalerna å sin sida, menar att regeringens migrationsförslag bryter mot januariöverenskommelsen då det skulle innebära ökad migration till Sverige och därmed påverkan på framtida budgetar.

Den bedömningen stöds av exempelvis Migrationsverket som i sitt remissvar i ärendet anser att den nya skyddsgrunden kan komma att omfatta ”fler grupper än de som det syftar till att omfatta”. Miljöpartiets Annika Hirvonen menar däremot att en sådan förändring inte är självklar. 

– Vi har inte lyckats få fram sådana siffror. Det beror ytterst på omvärldsfaktorer. Hur många människor som är i behov av skydd och som söker asyl, säger hon till Expressen. 

SD vill reglera nätjättar

Sverigedemokraterna vill att regeringen ska tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att säkerställa yttrandefriheten på internet. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson på DN Debatt. Syftet med kommittén bör vara att före valet 2022 ha ett regelverk på plats, som bland annat ska säkerställa att enbart olagligt innehåll ska raderas från sociala medier samt att algoritmer inte bör få konstrueras så att de diskriminerar politiska ståndpunkter. Företag som modererar på tvärs med regler kring neutralitet ska få betala viten, anser SD. Åkesson skriver bland annat:

"Ett argument som har cirkulerat är ”bygg din egen plattform”. Om användaren får sitt Facebookkonto borttaget föreslås att man startar en blogg eller byter till en annan plattform. Hade den socialdemokratiska regeringen sagt samma sak till arbetarrörelsen för hundra år sedan? Facebook är vår tids åsiktstorg. Om traditionella demonstrationer stoppas, ska man då konstruera sitt eget torg?"

Helgarbete för MP och flera myndigheter

Det var en arbetsam helg för många i politiken. Miljöpartiet samlades till digital kongress och valde Märta Stenevi till nytt kvinnligt språkrör. I Agenda i SVT på söndagskvällen förklarade den nyvalda Stenevi att hon är tävlingsinriktad och siktar på att slå Maria Wetterstrands förtroenderekord på 44 procent, ett rekord som inget annat språkrör lyckats klå sedan dess.

Även regeringen och myndigheterna har fått jobba helg. På lördagen skickades en hemställan från Folkhälsomyndigheten på blixtremiss till bland andra Polismyndigheten, Kustbevakningen och Migrationsverket.

Bakgrunden är att Folkhälsomyndigheten har begärt att regeringen ska besluta om krav på negativt Covid-19-test för inresetillstånd till Sverige och syftet är att förhindra att muterade varianter av coronaviruset kommer in och börjar spridas brett. Regeringen vill ha svar från de berörda myndigheterna idag måndag, varpå ärendet ska hanteras skyndsamt.

Annat idag

I skrivande stund håller inrikesminister Mikael Damberg en digital pressträff om skjutningar och gängkriminalitet. Vid träffen presenteras bland annat ny statistik på området.

Även Moderaterna kallar till digital pressträff klockan 13 idag, då partiets ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson och Mats Green, arbetsmarknadspolitisk talesperson presenterar förslag till lösningar på arbetslösheten.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00