Överblick: Regeringens nya cykelgator och Hultqvist vill ha FRA-utredning

ÖVERBLICK. Försvarsminister Hultqvist (S) vill ha ny FRA-utredning, populär skoldebattör skrev hatiska inlägg om judar och regeringen inför nya gator där cyklisterna bestämmer.

En av Sveriges ledande debattörer inom skolfrågor och integration – Hamid Zafar – har under flera år skrivit nedsättande på nätet om judar och homosexuella under pseudonym. Det visar en granskning i Dagens nyheter.

– Jag tror att många har den här typen av åsikter men kommer inte till uttryck med dem i skrift på något sätt. I mitt fall skedde det genom att de kom till uttryck via internet. Det är skillnaden, säger Hamid Zafar till DN.

Zafar är kommunal utbildningschef, oberoende expert i Moderaternas integrationskommission och är med i årets säsong av SVT:s underhållningsprogram På spåret. Programmen är redan inspelade. SVT har ännu inte fattat något beslut om åtgärder, enligt DN Kultur.

Hultqvist vill ha FRA 2.0

Regeringen ska föreslå en ny FRA-utredning, en utredning som bland annat kan titta på frågan om huruvida FRA ska få övervaka samtal och datatrafik mellan personer som båda befinner sig i Sverige. Det rapporterar SVT.

– Regeringen kommer i dag att föreslå en bredare utredning i syfte att säkerställa att vi har en lagstiftning som är uppdaterad för dagens kravbild för att tillfredsställa de behov vi har inom totalförsvaret, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

Eneroth i spetsen för ny kommission

En ny elektrifieringskommission får i uppdrag att påskynda elektrifieringen av hela transportsektorn. Den ska ledas av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och bestå av företrädare för myndigheter och näringsliv, rapporterar TT/Ny teknik.

– Det är inom räckhåll att kunna elektrifiera transportsektorn. Nu ökar vi tempot, säger Tomas Eneroth (S).

Las-samtal åter igång

Las-förhandlingarna drog igång igen på morgonen, skriver bland andra Svd.

– Vi kommer att göra vårt allra yttersta för att komma fram till en lösning, sade Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, på väg in till samtalen.

Cyklar först på nya gator

Kommunerna får nu möjlighet att inrätta så kallade cykelgator där särskilda regler ska gälla, efter ett regeringsbeslut. På cykelgator ska motordrivna fordon anpassa hastigheten till cykeltrafiken. På cykelgator är högsta tillåtna hastigheten 30 kilometer i timmen och fordon får inte parkeras på gatorna, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Flagg-ånger i syd och satellitglädje i norr

I Hörby kommun är det återigen fritt fram att hissa regnbågsflaggan. Detta efter att Moderaternas ordförande i Skåne Lars-Ingvar Ljungman röt till och fick partikollegorna i Hörby att backa, rapporterar SVT Skåne.

I Kiruna råder satellitglädje efter regeringens besked om att gå in med pengar i satsningen på satellituppskjutning från rymdbasen Esrange.

– Jag är otroligt nöjd. Nu positionerar vi oss som Europas rymdcentrum, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C) till SR Norrbotten.

Forrige artikel Regionläkare slutar: “Extrema ekonomiska besparingar” Regionläkare slutar: “Extrema ekonomiska besparingar” Næste artikel Pressträff med försvarsminister Peter Hultqvist Pressträff med försvarsminister Peter Hultqvist
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.