Överblick: Regeringen vill se skärpta straff och regioner saknar testkapacitet

ÖVERBLICK. Regeringen tillsätter en utredning för att stävja gängkriminalitet. Regionerna saknar testkapacitet. Jimmie Åkesson (SD) får kritik för coronauttalanden. Läs Altingets överblick.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade på förmiddagen nya åtgärder för att stoppa gängkriminaliteten. Regeringen tillsätter en utredning som ska lämna förslag för en skärpt rättsreglering.

Utredaren ska titta på skärpta straff för bland annat brott i kriminella nätverk, brott med koppling till kriminella uppgörelser och narkotikaförsäljning.

– Narkotika är centralt när det gäller gängkriminalitet och ofta det som många konflikter uppstår vid. Vi kommer inte att avkriminalisera eget bruk av narkotika. Vi kommer i stället att gå i andra riktningen och öka trycket mot dem som sysslar med narkotika, säger Johansson, skriver SVT.

Uppdraget ska redovisas senast den 11 juni 2021.

Regioner saknar kapacitet

Folkhälsomyndigheten vill att alla med Covid-19 symptom ska kunna testas från och med den 13 juni. Men bara fem av 21 regioner har kapacitet för det, skriver SVT.

– Vi har inte ens kommit igång med prioritetsgrupp tre än. Det är mycket möjligt att det går att ordna, men det kommer inte gå så snabbt. Det måste först finnas tydliga riktlinjer. Vi gör inget innan förhandlingarna är klara, säger Marie Lendahls, pressekreterare i Region Kronoberg, till SVT.

Bolund arg på Åkesson

Flera toppolitiker, däribland finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ryter ifrån mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

Åkessons uttalande i en intervju med Aftonbladet att regeringens coronahantering kan liknas vid en massaker får Bolund att se rött.

– Om han på allvar tror att regeringen offrar människoliv med vilje har han en väldigt skev verklighetsuppfattning, säger Per Bolund (MP), till tidningen.

Pengar till tåg

Januaripartierna har kommit överens om att satsa 300 miljoner kronor i höstens budget på nattåg till utlandet, skriver TT/Omni

Ytterligare 200 miljoner kronor ska läggas i en ändringsbudget för att stärka järnvägens konkurrenskraft och få fler godstransporter att gå på järnväg.

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00