Överblick: Regeringen vill lätta på gymnasielagen och vaccinbrist i regionerna

ÖVERBLICK. Ensamkommande ska få ett år på sig att hitta arbete, Fas-1-vaccinering tidigast klar i slutet av februari, Centerns vice partiordförande hoppar av och SVA ska analysera coronatester. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix/TT
Rebecka Prahl

Regeringen vill lätta på reglerna gällande uppehållstillstånd för ensamkommande. Enligt förslaget ska ensamkommande få ett år på sig att hitta arbete eller studier. Halvtidsstudier ska räknas. Även anställningar med yrkesintroduktion föreslås ge rätt till permanent uppehållstillstånd, skriver Omni.

Motiveringen bakom regeringens förslag är att arbetsmarknaden har blivit kärvare under pandemin. Både Moderaterna och LO har tidigare ställt sig kritiska till förslaget.

Hoppar av som vice ordförande

Centerpartiets Anders W Jonsson har valt att inte kandidera ytterligare två år som vice partiordförande, meddelar han på sin Facebook.

Utbyggnad av vindkraft väntas

För att nå klimatmålen kommer vi behöva fyra gånger så mycket vindkraft som i dag. Det innebär att en utbyggnad behöver ske över hela landet för att nå målet att ha 100 procent förnybar el till 2040, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi behöver skapa förutsättningar för 100 terawattimmar vindkraft till 2040, säger Maria Stenkvist, energimyndigheten, till SR.

Elever lär sig mindre på distans

Svenska gymnasieelever vittnar om mindre hjälp från läraren och svårigheter att hänga med i skolan. Över hälften av eleverna uppger att de har lärt sig mindre under pandemiåret enligt en enkät utförd av SVT.

Distansundervisningen har inneburit ett större eget ansvar, samtidigt uppger eleverna större problem med att fokusera.

– Jag är väldigt orolig över mina betyg på grund av detta, jag funderar på att göra högskoleprovet, säger Ronald Richard, 20, till SVT.

Vaccinbrist i regionerna

Regionerna ligger efter i vaccinationsplanen. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) beror det på transportproblem och att läkemedelsbolagen levererar för få vaccindoser. Man beräknar vara klar med fas-1-vaccinationerna tidigast i slutet av februari, skriver TT.

– Regionernas strukturer är byggda för att klara ett mycket högre tempo. De väntar bara på vaccin, säger Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR, till TT.

 SVA ska analysera coronatester

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska hjälpa sjukvården att upptäcka muterade virusvarianter genom att analysera positiva coronatester och kartlägga virusets arvsmassa, rapporterar Sveriges Radio

Folkhälsomyndighetens mål är att man ska kunna genomföra denna analys på 10 procent av alla positiva testsvar, men många regioner saknar möjligheterna att genomföra analysen på egen hand. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00