Överblick: Regeringen sms:ar och EU:s långtidsbudget är klar

ÖVERBLICK. Regeringen mass-sms:ar och EU-ledarna har enats om långtidsbudgeten. Prinsparet får tillökning. Regionerna saknar vaccineringsplan och många grundskolor distansundervisar utan rekommendationer. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Morgan Olofsson, MSB, inrikesminister Mikael Damberg (S) och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på pressträff om sms.
Morgan Olofsson, MSB, inrikesminister Mikael Damberg (S) och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på pressträff om sms.Foto: Jessica Gow/TT
Marie Lundahl

På måndag den 14 december ska Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skicka ut ett sms till Sveriges samtliga 22 miljoner mobiltelefonabonnemang. Det rapporterar SR. Då börjar de skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råden om smittskydd för att stoppa smittspridningen av covid-19 att gälla.

– Genom ett sms-utskick bedöms informationen kunna nå ut till en stor del av befolkningen på ett effektivt sätt och med samma information till alla, säger inrikesminister Michael Damberg (S) på regeringens pressträff under morgonen.

Regioner oförberedda för vaccination

Många av Sveriges regioner är oförberedda för en massvaccinering mot covid-19. Enligt Omni/Aftonbladet har endast 4 av 21 regioner en färdig plan för hur man ska gå tillväga när ett eller flera vaccin godkänns av Sverige.

– Om Sverige får in 50 000, 500 000, eller fem miljoner doser vaccin per månad spelar stor roll för hur logistiken ska organiseras. Regionerna behöver jobba med den osäkerhetsfaktorn i sin planering, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner till TT.

Nationella vaccinationssamordnare Richard Bergström är dock optimistisk och hoppas på att vaccineringen kan påbörjas redan innan nyår.

EU-ledare eniga om klimatmål

Efter en lång nattmangling enades EU-ländernas stats- och regeringschefer om en långtidsbudget, rapporterar SVT. Klimatmålen var en av knäckfrågorna.

”Europa leder kampen mot klimatförändringarna. Vi har beslutat att skära ned våra utsläpp av växthusgaser med minst 55 procent till 2030”, twittrar EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.

Prinsparet får tillökning

I dag meddelade svenska kungahuset att Prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntar sitt tredje barn.

“Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till prins Alexander och prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”, säger de i ett pressmeddelande.

Enligt uppgift nedkomsten beräknad till slutet av mars eller början på april 2021.

Grundskolor distansundervisar på eget initiativ

Nära en tredjedel av eleverna på svenska kommunala grundskolor har under året haft distansundervisning, enligt en enkät som Ekot/SR har gjort, med svar från 234 av landets 290 kommuner. Detta trots att coronarekommendationer om distansundervisning för gymnasieskolor aldrig gällt grundskolor.

En nedstängning kan innebära att alla elever inte får samma förutsättningar, enligt Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket.

– Det ska ju inte hänga på om eleven har ett starkt stöd av föräldrar hemifrån, utan skolan ska kunna säkerställa att eleverna får den utbildning de behöver, säger hon till SR.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00