Överblick: Regeringen pressas om coronaanteckningar och rättegång om mordet på Zaida Catalán

Ökad press på regeringen om coronamöten. Rättegång inleds om mordet på Zaida Catalán och hennes kollegor. SBAB varnar för att boräntorna kan fördubblas.

Foto: Amir Nabizadeh/TT
Anders Gustafsson

Coronakommissionen är ännu inte helt övertygad om att regeringen har överlämnat alla anteckningar och protokoll. Svenska dagbladet skriver att kommissionen under onsdagen besökte Regeringskansliet för att få del av dokumenten, men om de verkligen har fått allt de har bett om kan kommissionens ordförande Mats Melin inte säga med säkerhet. ”Det fordrar analys för att bedöma,” skriver han i ett mejl till SvD. 

Moderaterna har kallat till pressbrief med Tobias Billström klockan 11 i dag, ”med anledning av Socialdemokraternas mörkande av anteckningar från Coronakommissionen”.

Jakt på rättvisa för Zaida Catalán 

Fem år efter morden på Zaida Catalán, Michael Sharp och Betu Shintela i Kongo-Kinshasa, inleds i dag rättegången mot 54 personer, skriver Sydsvenskan/TT. Den svenska juristen, människorättsarbetaren och tidigare MP-politikern var i den sydliga provinsen Kasaï Central för att för FN:s räkning utreda människorättsbrott.

Rättegången hålls i Kananga, och åklagaren ska ha yrkat dödsstraff för 51 av de 54 åtalade. Milisen Kamuina Nsapu har sagts vara ansvarig. Människorättsorganisationen Human rights watch har dock pekat på flera märkliga omständigheter och begärt att man förutsättningslöst även utreder vilken roll exempelvis landet säkerhetstjänst kan ha spelat.

Svårt sjuka flyttas mellan avdelningar  

Platsbristen har gjort att svårt sjuka patienter allt oftare flyttas mellan intensivvårdsavdelningar. Under de tio senaste åren har det blivit tre gånger vanligare att man gör så, skriver Dagens nyheter

– Anhöriga blir jätteledsna varje gång. Det är medvetslösa patienter som flyttas runt mellan sjukhus, ofta flera gånger. Det är inte värdigt ett land som Sverige, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Sverige har 4,8 intensivvårdsplatser per 100 000 invånare, vilket är en av de lägsta siffrorna i OECD och EU.

Varning för höjda boräntor  

SBAB varnar för att boräntorna kan komma att fördubblas. Analytikerna talar om en uppgång över tid, och att den som har små marginaler bör se över hur stora höjningar de klarar av.

– Vi har gått ifrån att ha en väldigt låg ränta under en lång tid till att det gradvis tickar uppåt på långräntorna på grund av inflation i omvärlden, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB till SVT

Wörnmann bedömer att dagens 1,7 procent i femårig bostadsränta kan vara 3 procent 2025. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman bedömer dock att det blir en tämligen långsam ränteuppgång och ”ingen dramatik”.

Presskonferens om förstärkt vård 

Socialminister Lena Hallengren (S) håller presskonferens tillsammans med SKR 12.30. Rubriken är förstärkningar inom hälso- och sjukvården och gäller nya överenskommelser med SKR, enligt ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Mats Melin

jur. kand (Uppsala uni.)

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00