Överblick: Regeringen går emot LO, terrorattack i Nice och mörkt coronaläge

ÖVERBLICK. Regeringen skippar las-utredningen, men varken LO eller Jonas Sjöstedt (V) jublar. Brutal terrorattack i franska Nice. Coronaläget mörknar (nästan) överallt. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

LO-ordföranden Susanna Gideonsson hurrar inte. 
LO-ordföranden Susanna Gideonsson hurrar inte. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sanna Rayman

Vid en pressträff på morgonen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att regeringen inleder ett arbete med att förändra arbetsrätten utifrån den överenskommelse som finns mellan Svenskt näringsliv och PTK.

– Regeringen kommer nu att påbörja ett arbete med att genomföra parternas överenskommelse, säger Nordmark.

Beskedet innebär samtidigt att regeringen säger nej till las-utredningen och går vidare på annat sätt.

Nordmarks formulering om "parternas överenskommelse" rymmer dock fler besvär än vad det låter som. Parterna i förhandlingarna om arbetsrätten var tre och endast två av dem nådde hela vägen fram till en överenskommelse, medan LO klev av.

LO och V jublar inte

Från LO hörs därmed inga jubelrop. Man välkomnar att las-utredningen skjuts åt sidan, men i övrigt är tongångarna skeptiska. "LO accepterar inte att 1,4 miljoner medlemmars behov av ökad trygghet på jobbet rundas i regeringens fortsatta arbete för en ny lagstiftning", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Nu är det faktiskt dags att göra något bra för arbetarna i Sverige. Vi accepterar inget annat, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson i en kommentar.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sluter upp bakom LO på Twitter, där han skriver:

"LO har aldrig godtagit uppgörelsen som PTK slutit. Därför kan den inte vara grunden för lagstiftning för LOs medlemmar. Regeringen kan inte påtvinga LO försämringar, det kan vi inte godta."

Följ turerna kring utredningen En moderniserad arbetsrätt i Altingets beslutskedja.

Ny misstänkt terrorattack i Frankrike

Flera medier, däribland Expressen, rapporterar om en knivattack i Notre Dame-kyrkan i franska Nice. Tre personer har avlidit och flera skadats.

Expressen uppger vidare att en kvinna enligt AFP har fått halsen avskuren inne i kyrkan samt att Nice borgmästare på Twitter ska ha skrivit att det mesta tyder på en terrorattack. Gärningsmannen är gripen och förd till sjukhus efter att han oskadliggjorts av skottlossning från polis.  

Coronaläget bekymrar (nästan) överallt

Coronapandemin slår nu i stort sett mot alla delar av världen, till och med hittills smittfria Marshallöarna har fått sina första två fall, skriver Omni. En ljuspunkt är dock Melbourne, där man nu öppnar igen efter månader av restriktioner, enligt SVT

Betydligt fler har man i Europa. EU:s 27 stats- och regeringschefer håller ikväll digitalt toppmöte med anledning av den ökande smittspridningen i Europa. Det rapporterar TT/GP.

– Vi behöver en testandets och vaccinets union, säger den permanente rådsordföranden Charles Michel inför mötet.

Samtidigt i Sverige planeras presskonferenser i flera regioner om pandemiläget. Region Gävleborg håller presskonferens 13.00 och Region Uppsala webbsänder en pressträff 15.30.

TT/SvD rapporterar om ökad spridning i väst och en fördubbling av antalet som vårdas på Sahlgrenska för Covid-19. 

– På ett sätt är det allvarligare än i våras eftersom vi har ont om personal, ett uppdämt behov av vård, plus ett ökande coronaläge och dessutom tyvärr mycket sjukdom bland våra medarbetare, vilket gör att det är väldigt ansträngt just nu, säger Per Albertsson, samordningsansvarig för pandemigruppen på Sahlgrenska.

Sydsvenskan rapporterar å sin sida om höstlovstryck i köpcentrat Emporia, trots de skärpta restriktionerna i förra veckan. Många butiksanställda är nu oroliga.

Få denna politiska nyhetsöverblick gratis i din inkorg varje vardag.

Nämnda personer

Eva Nordmark

Senior rådgivare Rud Pedersen Public Affairs, Styrelseordförande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)
Studier i statskunskap och nationalekonomi (Luleå tekniska uni., 1994)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Susanna Gideonsson

Ordförande LO

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00