Överblick: Regeringen föreslår livsmedelsberedskap och Hamnarbetarförbundet stäms

Landsbygdsministern presenterar utredning om livsmedelsberedskap. FN-ambassadör kommenterar svenskt Natomedlemskap. Stockholms stad byter namn på park i solidaritet för Ukraina. Hamnarbetarförbundet stäms för blockaden mot ryska fartyg. 

Anna-Caren Sätherberg presenterar ny utredning där Ingrid Petersson utnämnts till särskild utredare. 
Anna-Caren Sätherberg presenterar ny utredning där Ingrid Petersson utnämnts till särskild utredare. Foto: Lars Schröder/TT

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) höll pressträff angående civilförsvaret. Sätherberg presenterade en ny tillsatt utredning från regeringen som ska föreslå en utvecklad inriktning för livsmedelsberedskap. 

– En livsmedelsberedskap behöver byggas upp för att livsmedelsförsörjning ska tryggas inför en säkerhetspolitisk kris under minst tre månader, där transport och logistikflöden med omvärlden är begränsade, säger Anna-Caren Sätherberg under pressträffen. 

Ingrid Petersson som är generaldirektör på forskningsrådet Formas har utsetts till särskild utredare. Utredningens betänkande ska lämnas in 1 januari 2023.

Ge Nato tid

Debatten om Nato inom Socialdemokraterna har skapat meningsskiljaktighet bland många tunga namn i partiet. Nu går socialdemokraten och tidigare FN-ambassadören Pierre Schori ut med sin åsikt om svenskt Natomedlemskap. 

– Man måste ha tid att diskutera viktiga frågor och det är knappt att vi får det, om det ska tas ett beslut ett visst datum. Ge det tid, ge det tid, säger han till SR.

Pierre Schori menar också att Sverige skulle förlora sin trovärdighet i många tunga frågor, bland annat i kärnvapenfrågan. Enligt Schori skulle vi förlora en 50 till 60 årig kamp för nedrustning av kärnvapen om Sverige beslutar sig för att ansöka om medlemskap. 

Fria Ukrainas plats

Stockholms stadsbyggnadsnämnd har beslutat att döpa en del av Mariebergsparken, nära ryska ambassaden till Fria Ukrainas plats. Enligt TT annonserade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr namnbytet på Facebook, där hon skrev att namnbytet sker i solidaritet.

– Det är det som är syftet med att göra den här namnförändringen, och att de förstår den ilska vi har över övervåldet, säger Anna König Jerlmyr till TV4.

Hamnarbetare stäms för blockad

GP rapporterar att Svenska Hamnarbetarförbundet hotas bli stämda i Arbetsdomstolen av Sveriges Hamnar på grund av den blockad förbundet gjort mot ryska fartyg. Erik Helgesson är vice ordförande i Svenska Hamnarbetarförbundet och han menar att förbundet inte kommer vika sig. 

– Vi känner ett visst ansvar att inte vika ner oss i det här läget, även om ett överhängande hot om att vi stäms. Jag vet inte varför Sveriges Hamnar gör så här och framför allt inte varför de gör det nu, säger Erik Helgesson till GP. 

Sveriges Hamnar skriver att blockaden kan innebära ingripande konsekvenser och att Hamnarbetarförbundets blockad inte kan jämföras med en politisk demonstration eller protest.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00