Överblick: Regeringen flaggar för publiklättnader och svenskarna tror på munskydd

ÖVERBLICK. Regeringen flaggar för publiklättnader och många svenskar tror på betydelsen av munskydd. Förlängt besöksförbud på äldreboenden får kritik. Partiledare Annie Lööf tillbaka efter föräldraledighet. Läs Altingets överblick. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Marie Lundahl

På en pressträff under förmiddagen meddelade regeringen att förbudet mot samlingar med fler än 50 personer ligger kvar, men att ett förslag om vissa lättnader för restauranger och caféer samt för smittsäkra evenemang med sittande publik är under beredning.

– Vi måste se till att förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Kulturminister Amanda Lind (M) meddelade att S och MP vill ge ytterligare 1,5 miljarder kronor i krisstöd till kulturen och 1 miljard till idrotten. Förslaget ska först förhandlas med L och C.

Äldre drabbas av förlängt besöksförbud

Att regeringen har förlängt besöksförbuden på landets äldreboenden har väckt kritik från flera håll, rapporterar DN. Förbudet infördes den 1 april för att hindra smittspridning och förbudet förlängs nu för att effekterna ska hinna utredas.

– Det är ett hån mot de äldre. Ett fruktansvärt övergrepp, säger Ingmar Skoog, psykiatriprofessor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

– Just nu tror jag besöksförbudet är mycket farligare än covid-19, Ingmar Skoog,

Annie Lööf är tillbaka

På lördag den 29 augusti håller centerpartiledaren Annie Lööf partiets sommartal på Långholmen i Stockholm. Talet kommer att handla om Centerpartiets utmaningar och politik framåt. Det blir Lööfs första offentliga framträdande efter att ha varit föräldraledig sedan 2019 då hon födde sitt andra barn. Partiets gruppledare Anders W Jonsson har vikarierat som partiledare under hennes frånvaro.

Många svenskar tror på munskydd

Enligt en marknadsundersökning från Novus finns det en tydlig tilltro till att munskydd hindrar smittspridning av covid-19. Det rapporterar SVT.

Novus frågade 1 002 personer om hur troligt de anser att det är att munskydd på offentliga platser hindrar smittspridning. 43 procent svarade “ganska eller mycket troligt” och 27 procent svarade “inte var troligt”. Övriga 30 procent svarar ”varken eller” eller ”vet ej”.

– Det är tydligt att det finns ett stöd för munskydd bland allmänheten. Den största andelen tror ju att munskydd hjälper i det offentliga rummet, säger Torbjörn Sjöström som är VD för Novus till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00