Överblick: Rasismupprop på Sveriges Radio och coronarestriktioner blir kvar

ÖVERBLICK. Rusning till digital lottning till högskoleprovet. Liberalerna föreslår ny interndemokrati. Anställda på SR protesterar mot rasistiska personalstrukturer och coronarestriktionerna blir kvar. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Regeringen har beslutat att coronarestriktionerna fortsatt blir kvar på grund av den ökade smittspridningen av covid-19 i Sverige och Europa.

– Den stora försiktigheten som fanns i våras har bytts ut mot kramar, kalas och rusning i kollektivtrafiken. På ett sätt är det förståeligt. Men vi måste hålla i och hålla ut. Läget är bättre men krisen är inte över, säger Stefan Löfven på en pressträff.

Digital rusning till högskoleprov

Sedan tidigt i morse har nästan 30 000 personer köat i ett digitalt väntrum för att få en plats till högskoleprovet, skriver TT. Köplatser lottas ut så att folk kan anmäla sig.

– Man är inte garanterad en plats för att man får ett könummer. En plats har du när du gjort klart din anmälan och det har du gjort när du har betalat anmälningsavgiften, säger Karin Andrén på Universitets- och högskolerådets presstjänst.

Till höstens högskoleprov finns det totalt 27 600 platser. Provet kommer att skrivas på 120 orter.

L föreslår ny interndemokrati

Liberalerna borde ändra stadgarna så att partimedlemmarna ska få rösta när man vill utse en ny partiledare. Det föreslår L-ledamoten Fredrik Malm på SvD Debatt i dag. Finns det två eller fler kandidater ska det hållas en rådgivande omröstning. Finns det flera kandidater ska en rådgivande omröstning ske.

”Att ge Liberalernas medlemmar rätten att rösta om partiledare stärker medlemsinflytandet och vitaliserar det demokratiska samtalet. Vi inbjuder fler partier att följa efter”, skriver han.

Enligt Malm kan medlemmarnas personliga medlemsinflytande på så sätt stärkas vilket skapar meningsfullhet för medlemmarna.

Upprop mot rasism på SR

På Sveriges Radio protesterar nu 39 medarbetare i ett upprop mot att rasism och brist på representation präglar ledning och personalstrukturer, rapporterar DN.

Afrosvenskar och andra minoriteter anställda på SR känner sig förminskade och diskriminerade vid tillsättningar av chefsposter.

– Jag behöver bara gå runt på kontoren på de stora medieföretagen för att se hur det ser ut. Det ser exakt likadant ut bakom kameran och i chefsrummen, säger Kodjo Akolor, en av personerna bakom uppropet.

– Jag blev ledsen när jag läste. Det här är mina hjärtefrågor, säger SR:s vd Cilla Benkö.

Forrige artikel Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare Næste artikel Rysk media skildrar Sverige mest negativt Rysk media skildrar Sverige mest negativt
  • Rapportera

    Hans Lönn · Civilingenjör

    Allt med rasism har spårat ur!

    Det har blivit överdrivet känsligt med rasism. Tag bara det här med negerbollar! För att nu inte tala om polisen som tar en fortkörare för att hen har kört för fort! Men hen skriker att polisen är bara en djävla rasist! OCH då släpper han "henne"! Ett direkt kriminellt beteende, eller?

Förlossningsvård och covid-19:

Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"

FÖRLOSSNING. Enligt Barnmorskeförbundet lämnar många nyförlösta kvinnor sjukhusen för tidigt på grund av smittrisk och partnern får inte närvara under vårdbesök. Personalsituationen inom förlossningsvården är ansträngd, enligt Socialstyrelsen.

KD vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten

KD vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten

MYNDIGHETER. Kristdemokraterna vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten. "Det finns en stor kritik mot myndigheten" säger partiets miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson.