Överblick: Ras för regeringens krishantering och Damberg vill demonstrera digitalt

ÖVERBLICK. Förtroenderas för regeringens och myndigheternas hantering av coronaepidemin, fältsjukhuset i Älvsjö rivs och inrikesminister Mikael Damberg (S) uppmanar till digitala demonstrationer. Läs Altingets nyhetsöverblick.

I en kommentar om den stora antirasistiska demonstrationen i Stockholm på onsdagen uppmanar Mikael Damberg (S) människor att följa myndigheternas smittskyddsrekommendationer och istället manifestera på digitala medier, skriver TT/Göteborgs-Posten.

"Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver." säger han i en skriftlig kommentar till TT.

S-riksdagsledamoten Annika Strandhäll, tidigare statsråd, är kritisk mot demonstranterna efter att ha blivit vittne till konfronationer mellan polis och demonstranter, skriver Expressen.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Annika Strandhäll till Expressen.

Fältsjukhus plockas ned

Region Stockholm ska riva det stora fältsjukhuset i Stockholm som upprättats med anledning av coronapandemin, det beskedet kom vid en pressträff på torsdagsförmiddagen, rapporterar Ekot.

– Vi har haft fältsjukhuset i två månader och inte behövt ta emot en enda patient, säger Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson som kallar fältsjukhuset för "en hemförsäkring".

Förtroenderas i krisens spår

Samtidigt så visar opinionsmätningar från Novus och Demoskop att förtroendet för regeringens och myndigheternas hantering av coronapandemin går ner.

Undersökningen från Novus visar att av andelen tillfrågade som hade mycket eller ganska högt förtroende för regeringens förmåga att hantera coronaviruset sjunkit till 45 procent i juni, jämfört med 63 procent i Novus förra undersökning i april. Förtroendet för Folkhälsomyndigheten har fallit till 65 (73) procent och för MSB till 48 (57) procent, rapporterar SVT.

Enligt mätningen från Demoskop/Aftonbladet minskar förtroendet för riksdagen, regeringen och Folkhälsomyndigheten med mellan 8 och 12 procentenheter. Det är kraftiga förtroendenedgångar, konstaterar Demoskops opinionschef Peter Santesson, till Aftonbladet.

Försenad köttmärkning och skånska gränshinder

ATL rapporterar att ursprungsmärkning av kött fördröjs med anledning av coronakrisen, regeringen ger Livsmedelsverket mer tid att slutföra sitt uppdrag att ta fram ett förslag.

I Region Gävleborg lämnar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalos regionen mitt i brinnande pandemi för att börja arbeta i Sörmland, rapporterar SVT Gävleborg.

Och i Skåne kämpar landshövding Anneli Hulthén för en regional lösning så att skåningar kan ta sig över gränsen till Danmark.

– Att det finns en regional gräns idag känns märkligt, säger landshövdingen Anneli Hulthen till SVT Skåne.

Forrige artikel Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (4 juni) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (4 juni)