Överblick: Polischefer gav sig själva lägenheter och nya politiska vildar

ÖVERBLICK. Flera polischefer gav sig själva lägenheter i Stockholms innerstad via en stiftelse. Regeringen vill slopa sekretessen för permitteringsstödet. Uppsala får lokala restriktioner. Budgetbråk i kommun ger politiska vildar. Läs Altingets överblick.

DN har granskat en stiftelse som förvaltar en fastighet med hyresrätter i Stockholms innerstad, som ägs av Polisen.

Bland dem som har fått en lägenhet via stiftelsen finns tidigare länspolismästaren Carin Götblad. Hon fick en lägenhet medan hon själv satt i styrelsen. Lägenheten hyrdes då ut till Filadelfiaförsamlingen.

– Plötslig en dag skulle vi ut. De sa att stiftelsens behov var större än församlingens. Lägenheten var en tjänstebostad där jag bodde med min fru och våra barn, säger Sten-Gunnar Hedin, som då var föreståndare för Filadelfiaförsamlingen, till DN.

Även kommissarien Maria Mikko fick en lägenhet i huset, samtidigt som hon satt i styrelsen. Och ett barn till Ulf Johansson, regionpolischef i Region Mitt, fick också en lägenhet när pappan satt i styrelsen.

Slopad sekretess

Sekretessen kring vilka företag som får permitteringsstöd kommer att slopas, rapporterar SVT.

– Det är viktigt att både journalister och allmänhet kan granska korttidsstöden, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Rent formellt har regeringen lagt ett förslag om undantag från affärssekretessen i fall som rör kortidsstödet. Förslaget är ute på remiss, och remissinstanserna har till den 9 december på sig att svara. Tanken är att sekretessen ska slopas från och med den 1 juli 2021. Även äldre beslut kommer då att omfattas.

Politiska vildar

Två miljöpartister hoppar av partiet i Håbo kommun efter ett budgetbråk, rapporterar P4 Uppland.

Den så kallade Håboalliansen bestående av M, KD, C, L och MP har kommit överens om en rambudget.

Sverigedemokraterna kommer att rösta för förslaget och partiet skickade tillsammans med Moderaterna ut ett pressmeddelande om beskedet.

Det fick Miljöpartiet i Håbo att gå i taket. De vill inte driva igenom sin budget med stöd av SD. Det vill däremot fortfarande kommunfullmäktigeledamoten Marie Nordberg (MP) och ersättaren Christian Nordberg (MP).

– De är ett politisk parti precis som alla andra även om de har rötterna i ett väldigt fult brunt näste. Jag tycker det är lite sandlåda måste jag säga, säger Marie Nordberg till P4.

Därför väljer Marie och Christian Nordberg nu att lämna MP, men kommer att sitta kvar som politiska vildar. Vilket den lokala ledningen i Håbo är helt okej med.

– Om de vill sitta kvar som politiska vildar då får de göra det. Jag utgår från att även om de inte företräder Miljöpartiet i dag så kommer de att arbeta för en grön politik eftersom de har gjort det i så många år, säger Ulrika Lundblad, ordförande för MP i Håbo.

I och med SD:s stöd kommer budgeten att gå igenom utan MP:s röster.

Lokala rekommendationer

I går stod det klart att Uppsala blir först i landet med lokala coronarekommendationer, rapporterade bland andra Aftonbladet.

Anders Tegnell beskrev råden på myndigheternas pressträff på eftermiddagen.

– Undvik stora privata fester, att arrangera och gå på sådana. Försök jobba hemifrån så mycket som möjligt. Försök dra ner på umgänget förutom de du bor tillsammans med. Det är huvudbiten där vi vill se förändring, sade han.

Smittskyddsläkaren i Region Uppsala är nöjd.

– Vi ser under oktober en väldigt dum och oroande utveckling, där det har stigit fort, säger Johan Nöjd.

Forrige artikel Inga planer på att sänka räntan – Inga planer på att sänka räntan – "Utrymmet är begränsat" Næste artikel Partiledarsamtal mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt Partiledarsamtal mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.