Överblick: Peter Eriksson lämnar regeringen och kungen lider med folket

ÖVERBLICK. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) lämnar regeringen, Danmarks statsminister Mette Frederiksen stänger ned landet inför jul och kungen lider med svenska folket. Läs Altinget nyhetsöverblick.

Foto: Ali Lorestani/TT
Johanna Alskog

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, lämnar regeringen. Det meddelar han vid en pressträff på torsdagen, direkt efter regeringssammanträdet.

– Det här är ett lämpligt tillfälle att sluta, när det ändå ska bli ett nytt språkrör och är en regeringsombildning väldigt snart, säger Peter Eriksson vid pressträffen.

Peter Eriksson får sägas vara en av Miljöpartiets utpräglade yrkespolitiker Han har varit minister sedan våren 2016. Han var språkrör för Miljöpartiet 2002-2011. Han har även varit riksdagsledamot – under en period ordförande i konstitutionsutskottet – kommunalråd i Kalix och EU-parlamentariker.

Att Peter Eriksson lämnar regeringen innebär att det är minst två nya gröna statsråd på väg in, eftersom avgående språkröret Isabella Lövin också är på väg ut ur regeringen.

Kungen om pandemin

I SVT:s årliga program Året med kungafamiljen ser kungen tillbaka på ett år som han beskriver som fruktansvärt. Sverige har misslyckats med att rädda liv under coronapandemin, anser kungen. 

– Svenska folket har lidit kolossalt under svåra förhållanden, säger han i programmet rapporterar SVT.

Drastiska åtgärder i Danmark

Danska statsministern tar fram storsläggan för att bekämpa coronapandemin inför julhelgerna. Vid en pressträff sent i går eftermiddag meddelade Mette Frederiksen att köpcentra och varuhus kommer att stängas från och med i dag torsdag. Mellan den 25 december och den 3 januari kommer alla butiker, med undantag för apotek och livsmedelsbutiker, att vara stängda. Frisörer och massörer och liknande stängs från och med den 21 december.

– Vi gör det därför att en epidemi som sprider sig bortom kontroll får stora konsekvenser, större konsekvenser än att stänga ned nu, säger Mette Frederiksen, rapporterar Altinget.dk.

Hallengren och Löfven bemöter kritik

I Sverige svarar socialminister Lena Hallengren (S) på kritiken från coronakommissionen. Hon säger bland annat att förutsättningarna att skydda äldreboendena är större i dag. Trots den bistra kritiken, så är det ingen grund för att skaka regeringen i grunden, enligt Hallengren.

– Jag tänker inte avgå, säger hon till Ekot.

Dagens nyheter har intervjuat statsminister Stefan Löfven om coronakommissionens kritik.

– Det vore märkligt om en sån här rapport inte kommer fram till slutsatsen att saker och ting behöver göras annorlunda, säger Stefan Löfven (S) till DN.

Damberg om kriminell lyxkonsumtion

Regeringen har fler åtgärder på gång mot den grova brottsligheten. Det berättade inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff på torsdag morgon, rapporterar SVD. Det handlar bland annat om mer effektiva möjligheter att ta brottsvinster från kriminella.

Sådana skärpta regler skulle även kunna få en brottsförebyggande effekt, tror Damberg.

– Det är provocerande att en del av de här grängkriminella, med sin lyxkonsumtion, glider omkring i dyra bilar, guldkedjor eller dyra klockor och visar upp sina pengar för yngre som då tror att gängkriminalitet kan vara en glamorös tillvaro och att man kan tjäna mycket pengar på det, säger Damberg.

LTU ska samla vittnesmål

Luleå tekniska universitet har fått drygt 3 miljoner kronor för att ta reda på hur coronapandemin slår mot bland annat samer och renskötsel, äldreboenden och demensvård. Konsekvenserna för gränsområdena mot Finland och Norge är också i fokus. Det rapporterar P4 Norrbotten.

– I den situation vi är i har vi en unik möjlighet att skapa källmaterial som antagligen inte skulle vara lätt att få tag på i arkiven, säger Dag Avango, professor i historia vid LTU, till P4.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00