Överblick: Peter Eriksson kritisk mot MP och 200 barn med långtidscovid

ÖVERBLICK. 214 barn har fått diagnosen långtidscovid i Stockholm. Före detta MP-språkröret Peter Eriksson kritisk mot sitt partis moraliserande hållning mot kött. Ex-ministrar och före detta diplomater med flera ogillar att Sverige tyr sig till USA. 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

214 diagnoser har hittills satts på barn i Stockholmsområdet för så kallad långtidscovid. Det rapporterar SVT om nya siffror från Region Stockholm.

Statistik på riksnivå finns inte, men den specialistmottagning som startats på Astrid Lindgrens sjukhus har fått oväntat mycket att göra.

– Vissa går i skolan, vissa är helt sängliggande, säger Malin Ryd Linder, överläkare på specialistmottagningen till SVT.

Hur de drabbade barnen ska behandlas finns det i dagsläget inga riktlinjer för. Tidningen Etc rapporterade redan i höstas om de osynliga covidsjuka barnen och Lisa Norén talesperson för ”Stödgruppen läkare med covid-19”, varnade i Dagens Nyheter i förra veckan för att gruppen med långtidscovid kommer att innebära "ett berg av rehabilitering" framöver.

– Vi är rädda för att den här patientgruppen kommer att kräva mycket stora sjukvårdsresurser i framtiden. Samhällets kostnader för långa perioder av sjukfrånvaro och rehabilitering riskerar att bli avsevärt högre än vad någon räknat med, sade Norén till DN.

Ex-språkrör talar ur skägget

Ett moraliserande storstadsparti som stöter bort väljare i lands- och glesbygd och ser sig som bättre än människor som äter kött. Det är Miljöpartiets problematiska utveckling, menar tidigare språkröret Peter Eriksson, som medverkade i SVT-programmet Min Sanning i helgen.

Eriksson ansåg i programmet även att MP ofta har lovat för mycket, mer än man kan hålla. Exempelvis beskriver han den kolbit som Gustav Fridolin brukade ta med sig till debatter under valrörelsen 2014 som "ett misstag från början till slut". Fridolins syfte med rekvisitan var att visa att MP ville stoppa Vattenfalls brunkolsverksamhet, ett löfte som Peter Eriksson menar att partiet aldrig hade någon konkret möjlighet att uppfylla.

Fridolin tillbakavisar kritiken i ett sms till SVT och säger om Erikssons syn på saken att "min lärdom är en annan en hans".

Ex-ministrar varnar för USA-närmande

"Ett medlemskap i Nato löser inte Sveriges säkerhetsproblem utan gör oss mer utsatta." Det skriver ett antal välkända namn, däribland före detta utrikesministern Hans Blix (L), före detta försvarsministern Thage G Peterson (S) och före detta biståndsministern Pierre Schori (S) på DN Debatt i dag.

Debattörerna riktar i artikeln kritik mot att Sverige inte längre vågar "föra en självständig utrikes- och säkerhetspolitik utan tyr sig till USA" och inskärper att Sverige inte bör "agera så att vi ses som en del av ett potentiellt hot mot något annat land utan som en tydlig aktör för fred, avspänning och global samverkan".


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00