Överblick: Partiledardebatt och ny chef på MP

ÖVERBLICK. Rättegång i mars för den tidigare svenska ambassadören, partiledardebatt, ny chef på Miljöpartiet och köp av privat psykiatri ökar i flera regioner. Läs onsdagens politiska överblick.

Foto: Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix
Josefin Lingström

Årets första partiledardebatt är igång i riksdagen. Vänsterpartiet lyfte ännu en gång sina krav på regeringen om att ge mer pengar omgående till kommuner och regioner. 

Statsminister Stefan Löfven förklarade att Moderaternas krav på 3 miljarder till välfärden är för lite och att det kommer krävas mer pengar. Samtidigt kritiserade han V för att förhandla med Moderaterna. 

– Vänsterpartiet sätter sig ner och resonerar med Moderaterna som vill ta bort investeringsstöd och extratjänster. Så här får det inte gå till, svarar Löfven.  

Johan Pehrson (L), som företräder partiledaren Nyamko Sabuni i riksdagen, frågade om Jonas Sjöstedt (V) tänker pressa på för ett extra val. Sjöstedt svarar att V:s mål är att ändra regeringens politik. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor frågade statsministern om han kan garantera att han inte påverkat Vattenfall på något sätt att stänga kärnkraftverket Ringhals. 

– Vattenfall fattar sina beslut själva, svarar statsministern. 

Även Liberalerna lyfte stängningen av kärnkraftverket. Men Löfven vill hellre fokusera på att förbättra nätöverföringen, eftersom det finns problem med att överföra energi inom Sverige. 

MP får ny chef

Hanne Simonsen blir ny kommunikationschef för Miljöpartiet. Hon har arbetat för partiet sedan 2012 som pressekreterare, projektledare och tillförordnad kommunikationschef. Simonsen har tidigare arbetat som journalist, som kommunikatör och som kampanjledare hos Rädda barnen samt Naturskyddsföreningen. 

Simonsen efterträder Pontus Tengby, meddelar MP i ett pressmeddelande

Rättegång i mars

Det är nu fastställt att rättegången mot den tidigare svenska ambassadören i Peking, Anna Lindstedt, kommer hållas den 19 mars i Stockholms tingsrätt, meddelar SVT. Lindstedt står åtalad för att egenmäktigt ha förhandlat med främmande makt, vilket kan ge upp till två års fängelse. 

Mer privat psykiatri

Region Stockholm är den region i landet som köper störst andel privat psykiatri, rapporterar Dagens samhälle. 19 procent av deras psykiatri köptes av privata vårdgivare förra året, det kostade cirka 1,3 miljarder. 

Östergötland är den region som har ökat andelen köpt privat psykiatri mest mellan 2014–2018. Det ökade med 5,7 procentenheter, och förra året uppgick andelen till 16,5 procent.  

Även Region Uppsala har under samma tidsperiod ökat köpet av privat psykiatri med 5,3 procentenheter. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00