Överblick: Palmeutredningen läggs ned och coronadominerad partiledardebatt

ÖVERBLICK. Den så kallade “Skandia-mannen” pekas ut som Olof Palmes mördare. Chefsåklagaren Krister Petersson beslutar därför att lägga ned utredningen. I riksdagen debatterade partiledarna. Merkel och Macron kritiserar EU. Läs Altingets överblick.

Krister Petersson, chefsåklagare, presenterar att Palmeutredningen läggs ned.
Krister Petersson, chefsåklagare, presenterar att Palmeutredningen läggs ned.Foto: Thomas Carlgren/TT
Johan Manell

Efter 34 år har Palmeutredningen kommit fram till att den huvudmisstänkte till att ha mördat Olof Palme är Stig Engström, den så kallade “Skandia-mannen”, rapporterar bland andra Expressen.

Eftersom Engström är avliden lägger chefsåklagare Krister Petersson ned utredningen.

– Även om vi fortsatt utreda det här flera år till kan vi inte komma runt de konstiga omständigheterna med Engström som misstänkt gärningsman. Med den framtidsutsikten menar jag att beslutet jag kan fatta i det här läget är att jag lägger ner förundersökningen, eftersom gärningsmannen är avliden, säger Petersson.

Samtidigt medger han att materialet Palmegruppen har i dagsläget inte skulle räckt till en fällande dom, men att det hade varit tillräckligt för att häkta Engström.

Coronadebatt i riksdagen

I riksdagen har partiledarna debatterat i dag. Mycket av fokuset var på corona, skriver TT/DN.

Statsminister Stefan Löfven sade bland annat att “Sverige behöver lära av krisen”. Andra partiledare valde dock att rikta fokus mot hur regeringen agerade i krisens inledning.

Jimmie Åkesson (SD) anser att Löfven gömt sig bakom myndigheterna och att han saknar självkritik.

– Jag är helt säker på, säger Stefan Löfven, att Sverige gjort allting rätt och andra länder gjort allting fel, sade Åkesson.

Slut med pressträffstradition

Folkhälsomyndigheten slutar med sin dagliga pressträffar, rapporterar SVT. I fortsättningen kommer det endast att vara två pressträffar per vecka.

– Vi får se om vi kan möta behovet av information. Vi bedömer att det gör det nu, och under sommaren kommer vi att ha pressträff två gånger i veckan, säger Sara Rörbecker, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

Tung kritik mot EU

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emanuel Macron har tillsammans med fyra andra stats- och regeringschefer uttalat att EU måste förbereda sig bättre på nästa pandemi.

De säger att Europas kaosartade respons till coronaviruset har “rest frågor” om EU:s pandemiberedskap och understrukit nödvändigheten av ett brett europeiskt förhållningssätt till en potentiell andravåg, skriver AFP/Omni.

Österrike dissar svenskar

Österrike blir nästa land att säga nej till svenska turister, rapporterar Ekot. När landet öppnar sina gränser i nästa vecka är svenskar inte välkomna. Även Tyskland, Storbritannien och Grekland har infört liknande inreseförbud för svenskar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00