Överblick: Översyn av grundlagar och kostsam miljösatsning

ÖVERBLICK. Förslag på grundlagsändring om deltagande i terrororganisation. Riksrevisionen kritiska till regeringens miljösatsning. Ännu ett nej till V-ledare. Efter 68 år ska rasundersökningar utredas. Läs Altingets överblick.

Riksrevisionens granskning av regeringens satsning på styrmedel för att öka antalet miljöbilar visar på förhållandevis kostsamma resultat. Enligt Riksrevisionen har insatserna på området jämfört med andra sätt att minska klimatpåverkan inom transportsektorn varit ineffektiva.

– I relation till andra åtgärder inom transportområdet, till exempel koldioxidskatten eller vissa åtgärder inom Klimatklivet, är samhällets kostnader för klimatbonusbilar i nuläget höga, säger Cecilia Kellberg, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

Sveriges grundlag ska ses över

DN debatt skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och demokratiminister Amanda Lind (MP) om vikten av ett starkt grundläggande regelverk i en väl fungerande demokrati. De menar att Sverige i dag har en bra grundlag, men ser med oro på den allt mer auktoritära utvecklingen i världen som inskränker demokratin.

Därför har regeringen nu tillsatt en kommitté som ska se över skyddet av grundlagarna och domstolarnas oberoende. Kommittén ska även föreslå en grundlagsändring för att kriminalisera deltagande i en terrororganisation.

"Kampen mot förslag som kan underminera vårt styrelseskick måste tas varje dag. Gränsen mot auktoritära krafter måste vara tydlig såväl i debatten som i riksdagen. Så säkrar vi Sveriges demokrati också för framtiden", skriver Johansson och Lind.

Tamara Spiric tackar nej

Efter en lång diskussion med familjen har Tamara Spiric valt att inte ställa upp som kandidat till partiledarposten inom Vänsterpartiet. Detta trots att två partidistrikt redan nominerat henne.

– Jag känner att jag sviker en del människor, men samtidigt känns det som en befrielse just nu, säger hon till Ekot.

I ett Facebook-inlägg motiverar hon beslutet med att hon i nuläget vill prioritera familjen, men stänger inga dörrar för framtiden.

"Mina 3 barn och föräldrar, som jobbat för vår välfärd så länge och är lite skröpliga nu, behöver mig mer. Någon annan gång i livet kanske", skriver Spiric på Facebook.

Hittills är det bara Nooshi Dadgostar som ställer upp i partiledarvalet.

Mer pengar till kommuner

I dag väntas finansutskottet bevilja oppositionens förslag om cirka 2,5 miljarder kronor extra till Sveriges kommuner. Det rapporterar TT.

Oppositionen, bestående av M, KD, V och SD, är i majoritet och har krävt extra pengar utöver de fem miljarder som regeringen, C och L utlovat i ändringsbudgeten.

Upprättelse för rasundersökta

Regeringen tillsätter nu en sannings- och försoningskommission för att utreda och ge upprättelse till de tornedalingar som fram till 1952 utsattes för rasbiologiska undersökningar.

– Osynliggörandet av oss har varit oerhört framträdande, men nu kommer det att visa sig att vi fanns här till och med före Sverige ritade upp sina gränser. Vi tornedalingar kommer att få upprättelse, säger Bengt Niska, styrelseledamot i Svenska tornedalingarnas riksförbund, till SVT.

Forrige artikel Vårdtoppar ska leda utvecklingen av life science Vårdtoppar ska leda utvecklingen av life science Næste artikel Länderna som fick Lindes uppmärksamhet Länderna som fick Lindes uppmärksamhet
Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.