Överblick: Omstart för las-förhandlingar och rättegång mot SD-politiker

ÖVERBLICK. Vänsterpartiet lägger misstroendehotet på is. SD:s EU-parlamentariker inför rätta. Både medierna och partierna gjorde fel i valrörelsen 2018, vilket sinkade regeringsbildningen enligt ny studie. Läs Altingets överblick.

Förhandlingarna om trygghet, omställning och anställningsskydd kommer att återupptas, meddelade LO, PTK och Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande vid nio i dag på morgonen.

Samtalen, som strandade den 30 september återupptas igen imorgon torsdag och parterna skriver att de inte kommer att kommentera saken vidare förrän tidigast fredagen den 16 oktober.

Beskedet mottogs med lättnad, inte minst av Vänsterledaren Jonas Sjöstedt som därmed pausar sitt misstroendehot mot regeringen.

– Så länge parterna förhandlar så vilar vi på hanen. Då finns det ingen anledning att störa det genom tumult i riksdagen. Vi vill att parterna ska göra upp utan politisk inblandning, säger Sjöstedt till DN.

Rättegång utan brottsoffrets medverkan

I Jönköping pågår i dag rättegången mot Sverigedemokraternas EU-parlamentariker, Peter Lundgren. Åtalet gäller att Lundgren ska ha ofredat en kvinnlig partikamrat sexuellt för 2,5 år sedan, rapporterar SVT.

Kvinnan i fråga har inte velat medverka i utredningen och har i förhören inte velat svara på många av åklagarens frågor. Istället vilar åklagarens bevisning bland annat på en inspelning som den tidigare SD-parlamentarikern Kristina Winberg har gjort. Aftonbladet liverapporterar även rättegången.

Fel gris i fokus vid regeringsbildningen

Ett skäl till att regeringsbildningen 2018 tog så lång tid var att partierna gjorde alltför kategoriska utfästelser kring regeringsfrågan i valrörelsen. Det menar professor Jan Teorell, som lett en forskningsstudie om perioden efter valet 2018, rapporterar TT/Västerbottenskuriren.

Teorell menar också att medierna bidrog till situationen genom att ställa frågor som tvingade fram dessa ställningstaganden.

– Betyder det att väljarna ska köpa grisen i säcken? Nej, men ni fokuserar på fel gris, säger Jan Teorell, som anser att mediernas fokus snarare bör ligga på sakpolitiken. 

Forrige artikel KU-ledamot med i kommunal budgetkupp KU-ledamot med i kommunal budgetkupp Næste artikel Fridolin om sin utredning: Fridolin om sin utredning: "Får inte vara för stort utrymme för att skapa smitvägar"
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.