Överblick: OECD hade fel om Sverige och teatrar går ihop för att överleva

ÖVERBLICK. E-handelsbolag har dålig arbetsmiljö och OECD-rapport hade fel om svensk coronahantering. Äldre kan få fast omsorgskontakt och privatteatrar går ihop för att klara coronakrisen. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Oscarsteatern i Stockholm.
Oscarsteatern i Stockholm.Foto: Anders Wiklund/TT
Marie Lundahl

Den OECD-rapport som visat att Sverige varit bland de sämsta länderna på att minska smittspridning, hantera Iva-utskrivningar och hålla nere R-talet har visat sig vara fel, rapporterar SVT.

– Vi har gjort misstag, säger Guillaume Dedet på OECD:s hälsoavdelning, och intygar att rapporten ska uppdateras.

Räknefelen gäller Tyskland, Nederländerna, Spanien och Sverige. Enligt SVT är Anders Tegnell kritisk och betonar att OECD:s specialitet är ekonomi.

E-handelsföretag brister i arbetsmiljö

En ny inspektion av Arbetsmiljöverket visar att 8 av 10 företag inom e-handel har brister i arbetsmiljön. Personal på paketterminaler och utlämningsställen riskeras att skadas i sitt jobb. Det rapporterar DN.

– Vi har sett att en del arbetsplatser inte har rutiner alls, andra har rutiner men som inte följs. Om man inte arbetar förebyggande och har en systematik så ökar risken för problem, mycket grundar sig i att arbetsgivare och arbetstagare har för lite kunskap om riskerna, säger Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör och projektledare vid inspektionen.

Äldre kan få en fast omsorgskontakt

Utredare Barbro Westerholm (L) föreslår att alla äldre med hemtjänst bör få en fast omsorgskontakt, som ska vara en legitimerad undersköterska.

– Det ska vara en person som kan följa omsorgstagaren, ha kontakt med andra professioner och naturligtvis backa upp närstående, som ofta också har omsorgsbehov, säger hon till SR.

Tanken är att det ska finnas en person som omsorgstagaren kan vända sig till och som koordinerar insatserna.

Sverige klarar pandemin hyfsat bra

Enligt en rankning av nyhetsbyrån Bloomberg av hur världens 53 största ekonomier lyckats tackla coronapandemin hamnar Sverige på plats 16. Det rapporterar Aftonbladet.

Nya Zeeland och Japan toppar listan.

”Inledningsvis kritiserat för uteblivna lockdowns får Sverige nu relativt höga poäng i nästan alla kategorier”, skriver Bloomberg i sin analys.

Teatrar går ihop för att överleva krisen

För att överleva krisen i kölvattnet av coronapandemin går nu elva privata teatrar och nöjesbolag ihop och bildar en gemensam förening, Föreningen Sveriges producenter och privatteatrar, rapporterar Omni/DN.

– Det är en katastrofal situation. Det som försvinner nu är människor i branschen och det tar tid att återskapa, säger Emelie Löfmark, producent på Julius Production, till tidningen.

Föreningens syfte är att vara en röst för den privata kulturen i Sverige och att arbeta för ett starkare statligt stöd.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00