Överblick: Nytt regemente, överskott i kommunerna och debatt om gängbrott

DAGENS ÖVERBLICK. Nytt regemente i Kristinehamn, satsningar på pensionärer, överskott i kommunerna och politisk drabbning om gängkriminalitet. 

– Nio av tio pensionärer kommer att få mer i plånboken, sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på förmiddagen idag.

Sveriges radio rapporterar från pressträffen då flera satsningar på pensionärers ekonomi presenterades av finansministern samt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. förslagen innebär bland annat sänkt skatt för pensionärer, men också höjda ersättningar i form av ett pensionstillägg.

Nya regementen

DN publicerar uppgifter om att regeringen och januaripartierna C och L har kommit överens inför höstens försvarsbeslut, en överenskommelse som bland annat ska innebära 13 miljarder extra till försvaret samt ett nytt artilleriregemente i Kristinehamn.

Drabbning om kriminaliteten

– Nu är man nere och verkligen skrapar på botten av förslag, och då blir det så här: Lite oseriösa inslag av sådant som inte är riktigt genomtänkt.

Det sade justitieminister Morgan Johansson i en debatt om gängkriminalitet med Moderaternas Ulf Kristersson i Aktuellt på torsdagskvällen. Johansson syftade på Moderaternas förslag om att utvisa fler utländska medborgare som begår brott i Sverige – även icke dömda personer som polisen tror kommer att begå brott. Ett oseriöst förslag, ansåg justitieministern, medan Kristersson argumenterade för att förslaget inte kommer att "träffa människor i allmänhet, detta kommer att träffa människor som polisen har grundat skäl att misstänka att de kan förbereda brott, att de finns med i sammanhang med stor risk för brottslighet".

Idag rapporterar Expressen om att polisen i en hemlig rapport skriver att det kriminella "Södertäljenätverket" "har infiltrerat alla nivåer av civilsamhället" samt att man ställer upp i lokalvalet på båda sidor för att säkra inflytande.

Frågan om gängkriminalitet och även kriminalitet i klanbaserade nätverk har diskuterats flitigt under de senaste veckorna, och både detta och Södertäljenätverkets påverkan på lokalpolitiken lär komma upp under helgens lördagsintervju med Boel Godner, som sänds i P1 imorgon lördag.

Rekordår för kommunerna — trots coronakrisen

Coronakrisen har slagit hårt mot både regioner och kommuner på många olika sätt och för att lindra effekterna har regeringen satsat stort längs Men TT berättar i dag att det aldrig tidigare har lagts så mycket extra pengar på kommunerna som under pandemin. Samtidigt noterar Sveriges kommuner och regioner oväntat låga kostnadsökningar som väntas ge ett rekordöverskott.

– Vi går mot ett rekordöverskott, totalt sett. Få kommuner, om ens några, kommer att gå med underskott, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner. 

Allvarligt coronaläge i Europa

Antalet nya smittade i coronaviruset ligger på mellan 40 000 och 50 000 fall per dag i Europa just nu. Det innebär ett alarmerande läge, varnar WHO:s Europachef Hans Kluge. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det här borde fungera som en varningsklocka för oss alla, säger Kluge, som också konstaterar att antalet smittade i veckan just nu är högre än vad det var när pandemin nådde sin kulmen i Europa i mars.

Samtidigt rapporterar Politico att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter sitt tal till unionen igår sade till pressen att de nödåtgärder som lagts på plats för att hjälpa ekonomin inom EU inte har något slutdatum, utan kan komma att finnas kvar tills ett vaccin finns.

Forrige artikel Pressträff med Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi Pressträff med Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi Næste artikel Pressträff med finansminister Magdalena Andersson Pressträff med finansminister Magdalena Andersson
Förlossningsvård och covid-19:

Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"

FÖRLOSSNING. Enligt Barnmorskeförbundet lämnar många nyförlösta kvinnor sjukhusen för tidigt på grund av smittrisk och partnern får inte närvara under vårdbesök. Personalsituationen inom förlossningsvården är ansträngd, enligt Socialstyrelsen.

KD vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten

KD vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten

MYNDIGHETER. Kristdemokraterna vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten. "Det finns en stor kritik mot myndigheten" säger partiets miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson.