Överblick: Nya bud om högskoleprovet, ökad strejkrisk och arga jägare

ÖVERBLICK. Högskoleminister Enkrans (S) gick oppositionen till mötes om högskoleprovet. Stor risk för strejker under höstens avtalsförhandlingar, enligt Kommunal. Svenska jägare rasar mot EU-kommissionens förslag om förbud mot blyhagel. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid torsdagsmorgonens pressträff om&nbsp;regeringens beslut att möjliggöra ett begränsat högskoleprov i höst.<br>
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid torsdagsmorgonens pressträff om regeringens beslut att möjliggöra ett begränsat högskoleprov i höst.
Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Högskoleminister Matilda Ernkrans meddelade vid en presskonferens på torsdagsmorgonen att regeringen möjliggör ett begränsat högskoleprov i höst, för dem som inte har ett giltigt provresultatet. Men beslutet fattas av Universitets- och högskolerådet, UHR. Det rapporterar Dagens nyheter.

– Högskoleprovet är ett sätt för människor att nå sina drömmar, det är en viktig andra chans. Att provet ställts in är allvarligt men vi måste komma ihåg att vi är i en pandemi. Liv och hälsa måste gå först, säger Matilda Ernkrans.

Oppositionen har skramlat rejält med vapnen efter UHR:s besked om att provet ställs in ännu en gång på grund av coronapandemin och risken för smittspridning.

Tråkiga siffror för Löfven

Socialdemokraterna backar för andra mätningen i rad i SVT/Novus väljarbarometer. Partiet har stöd av 28,3 procent av väljarna, samma nivå som valet 2018. Framför allt är det M och SD som tar väljare från regeringspartiet, rapporterar SVT

Kommunal redo för strejk

Höstens avtalsrörelse kommer att bli stenhård och det innebär ökad risk för strejker. Det bedömningen gör Kommunals ordförande Tobias Baudin, skriver Eskilstuna-Kuriren. Stridsviljan inom Kommunal efter coronavåren är stor, enligt Baudin.

– Strejk är absolut inget självändamål men vi kommer inte att backa från att använda strejkvapnet om det behövs. Jag bedömer att chansen eller risken för strejk är 50-50, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Gängkonflikten i Göteborg 

Stadsdelsnämnden i Angered i Göteborg sätter in väktare för att säkra tryggheten för de kommunanställda under den uppblossade gängkonflikten, rapporterar GP/Omni.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till TT/Svt Väst att kriminella som sätter upp vägspärrar är "fullständigt oacceptabelt"

– Det är fullständigt oacceptabelt. Polisen upplöste det där på en gång. Polisen i Göteborg kommer inte att tillåta att det finns några vägspärrar i Göteborg, säger Damberg.

Jägare rasar mot blyförbud

Svenska jägareförbundet är upprörda över att EU-kommissionen återigen lägger fram ett förslag om förbud mot blyammunition i våtmarker. Förslaget ska upp på ett expertmöte mellan EU:s medlemsländer i Reach-kommittén nästa vecka.

"Det är faktiskt tredje gången man lägger fram exakt samma förslag. De två gångerna tidigare har det skickats tillbaka på grund av att det ansetts för bristfälligt. Av svårbegripliga skäl har kommissionen valt att slå dövörat till och försöker nu en gång till med samma tokigheter!" skriver Jägareförbundet i en debattartikel i Svenska dagbladet och uppmanar regeringen att vara tydlig med att avfärda förslaget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00