Överblick: Ny kriminal-gd och skifte för narkotikapolitiken

ÖVERBLICK. Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården. Alla partier i riksdagens socialutskott vill att narkotikapolitiken ska utredas. Partikrav för skärpta krav för ensamkommande. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Erik Simander/TT
Johan Manell

Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren byter myndighet och blir ny generaldirektör för Kriminalvården från och med den 2 mars. Den nyheten presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff på förmiddagen.

– Kriminalvården är en viktig del i rättskedjan och arbetet med att bekämpa gängkriminaliteten. Kriminalvården ska se till att de som vi tar får en bra och kvalitativ kriminalvård, så att de när de kommer ut ändrar sitt sätt att leva, säger Morgan Johansson vid pressträffen.

Martin Holmgren ser ett uppdrag med många utmaningar, men med goda förutsättningar:

– Jag tycker mig ha en tydlig bild av att Kriminalvården i stor är en organisation som fungerar väldigt bra, säger han.

Kriminalvårdens tidigare generaldirektör Nils Öberg blev i maj förra året chef för Försäkringskassan. Sedan dess har Stefan Strömberg varit tillförodnad chef för myndigheten.

Ny svensk narkotikapolitik

Alla partier står bakom att den svenska narkotikapolitiken ska utredas, skriver SVT.

Drivande bakom initiativet har C och V varit.

– Att vi nu nått en politisk enighet kring att utveckla en lagstiftning som utgår från beroendesjuka människors rätt till vård är på många sätt ett historiskt beslut, säger Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare, till SVT.

– Det känns fantastiskt. Jag hade inte trott det här för bara ett halvår sedan. Vi har drivit frågan så länge och i början var vi helt ensamma, säger Karin Rågsjö (V), talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor, till SVT.

Flera av partierna vill att eget bruk ska avkriminaliseras. Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar en utredning men säger nej till just kravet om avkriminalisering.

– Det är inte aktuellt att titta på en avkriminalisering. Jag upplever heller inte att det finns ett enigt socialutskott i den frågan, och det finns inte i uppdraget som jag fått det berättat för mig, säger Hallengren till Svenska dagbladet.

Hårdare krav

Det är inget krav på godkända betyg för de ensamkommande som fått förlängt uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiestudier. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill skärpa kraven, rapporterar Ekot.

– De får stanna här för att studera, och då måste vi vara tydliga med att de ska klara sina studier, säger Maria Malmer Stenergard (M) migrationspolitisk talesperson, till Ekot.

Men det får mothugg från Migrationsverket.

– Utifrån vad vi kan utläsa från förarbetena, så bedömer vi att vi inte kan ha ett krav på visst betyg eller enbart betyg, säger Sigrid Ekström, rättslig expert på Migrationsverket.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00