Överblick: Norge kompenserar svenskar och myndigheter anmäler sig själva

ÖVERBLICK. Näringslivskritik mot företagsbonusar. Jämnt mellan S och M. Över 100 myndigheter anmäler sig själva. Norge ska kompensera drabbade svenskar. SD:s begäran om debatt infrias i dag.  

Trots politiskt motstånd inrikes, kommer Norge nu kompensera svenskar som drabbats av gränsstängningen.
Trots politiskt motstånd inrikes, kommer Norge nu kompensera svenskar som drabbats av gränsstängningen.Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT
Josefin Lingström

Med ett och ett halvt år kvar till valet är det jämnt i opinionen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop. Men det är Moderaterna som har en liten fördel med ett stöd på 24,5 procent.

Nästan lika många, 24,2 procent, skulle rösta på S om det var val i dag. Trots det jämna läget, är S-stödet nedåtgående sedan senaste valet. Medan Moderaternas stöd tickar uppåt.

Kritik mot företagsbonusar

Fler sållar sig till skaran som kritiserar företagen som delar ut bonusar trots att de fått statligt stöd under pandemin. Senast anslutande är näringslivsprofilen Christer Gardell, vd för aktivistfonden Cevian capital.

"Om något, borde den bonusgrundande vinsten justeras ner för den eventuella vinstökning de statliga stödpengarna inneburit, även om detta i praktiken är svårt att göra", skriver Christer Gardell till TT/Omni.

Cevian är en av de allra största ägarna på Stockholmsbörsen, tidigare var Cevian storägare i AB Volvo som Gardell nu kritiserar för utdelningarna.

Volvokoncernen fick statligt stöd på 1,2 miljarder kronor förra året. Samtidigt delades nästan 118 miljoner kronor ut i bonusar till de högsta cheferna, trots att styrelseordföranden lovade att det inte skulle bli några bonusar 2020 när pandemin bröt ut och stödprogrammen lanserades.

Anmäler sig själva

Över 100 myndigheter, kommuner och regioner anmäler nu sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Det är efter Ekots granskning om att dessa aktörer inte aktiverat anonymisering i verktyget webbanalysverktyget Google analytics. Det har lett till att besökarnas ip-adresser har skickats till Google, utan besökarnas samtycke.

En av hemsidorna i granskningen är Barnombudsmannens (BO), som skickat uppgifterna utan att informera besökarna.

– Det är ju någon form av bristande rutiner hos oss, att vi inte sett och insett att ip-adresserna går till Google i icke-anonymiserat skick så att säga, säger Erik Henriksson, enhetschef vid BO, till Ekot.

Elbristen diskuteras i riksdagen

Under förmiddagen pågår en särskild debatt i riksdagen om Sveriges långsiktiga elförsörjning. Debatten har begärts av Sverigedemokraterna efter rapporterna om el- och effektbrist under svenska vintern. Från regeringen deltar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Se debatten här.

Norska pengar till svenskar

Nu meddelar den norska regeringen att utländska arbetspendlare kommer att kompenseras för att de drabbats av stängda gränser, rapporterar TT/Omni. Arbetarna kommer att få kompensation för sin förlorade inkomst från myndigheten Nav, den norska motsvarigheten till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Nu kan dagpendlare från Sverige och Finland återigen resa in för arbete i Norge, men med hårda testkriterier. För veckopendlare som bor i Norge under arbetsveckorna är gränsen fortfarande stängd.

Det finns dock ett politiskt motstånd mot att betala ut pengar till svenskar. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg säger att välfärdsmedel ska gå till norska medborgare och inte folk från Rumänien, Polen, Lettland och Sverige.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00