Överblick: Myndighet i stabsläge och NMR förbjuds

ÖVERBLICK. Organisationen NMR förbjuds i Finland. Statliga rymdbolaget avslutar allt samarbete med Kina. Myndighet går upp i stabsläge för att klara grunduppdraget. Läs Altingets överblick.

I juni rapporterade Altinget om att Sverige ansökte om att bli värdland för ett av de EU-lager med sjukvårdsmateriel som ska byggas. Nu står det klart att Sveriges ansökan godkändes, rapporterar P4 Värmland.

Lagret kommer att byggas i Kristinehamn där MSB sedan tidigare har sin lager- och logistikverksamhet.

Stabsläge

Kriminalvårdens gd Martin Holmgren skriver på DN debatt att myndigheten går upp i stabsläge. Anledningen är att platsbristen på anstalterna är akut. Han skriver att det är svårt att klara grunduppdraget och att säkerheten är hotad.

Holmgren skriver: ”Genom en stabs­organisation kan vi korta beslutsvägar och koncentrera resurserna i syfte att snabbt få fram fler tillfälliga platser för att klara det akuta läget – och samtidigt öka byggtakten.”

NMR förbjuds

Finlands högsta domstol slår fast i en dom att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är en olaglig organisation och måste därför förbjudas. Beslutet grundas på att NMR verkar på ett sätt som strider mot lagen och demokratin, rapporterar Svd/TT-SPT.

NMR har bestridit anklagelserna med hänvisning till yttrande- och föreningsfriheten. Men domstolen anser att föreningen har missbrukat dessa friheter. Polisstyrelsen i Finland krävde ett verksamhetsstopp för NMR förra året. Högsta domstolen gav dem verksamhetsstopp i mars 2019 i väntan på att ärendet avgjorts slutgiltigt.

Samarbete med Kina

Det statliga rymdbolaget Swedish space corporation (SSC) avslutar det mångåriga samarbetet med Kina, rapporterar SVT/TT. SSC kommer inte heller att ingå nya kontrakt med Kina. Samarbetet med Kina innefattar bland annat satellitdata från rymdbasen Esrange i Kiruna. Kina har även hyrt parabolantenner på Esrange.

– De flesta av dessa kontrakt slöts i början av 2000-talet. Det har hänt en hel del i Kina och omvärlden sedan dess. I ljuset av det ser vi att det har blivit svårare för oss att förutse den kinesiska marknaden, säger SSC:s kommunikationschef Anni Bölenius till TT.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (22 september) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (22 september) Næste artikel MSB ställer högre krav på myndigheternas säkerhet MSB ställer högre krav på myndigheternas säkerhet
Förlossningsvård och covid-19:

Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"

FÖRLOSSNING. Enligt Barnmorskeförbundet lämnar många nyförlösta kvinnor sjukhusen för tidigt på grund av smittrisk och partnern får inte närvara under vårdbesök. Personalsituationen inom förlossningsvården är ansträngd, enligt Socialstyrelsen.