Överblick: Myndighet i stabsläge och NMR förbjuds

ÖVERBLICK. Organisationen NMR förbjuds i Finland. Statliga rymdbolaget avslutar allt samarbete med Kina. Myndighet går upp i stabsläge för att klara grunduppdraget. Läs Altingets överblick.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Josefin Lingström

I juni rapporterade Altinget om att Sverige ansökte om att bli värdland för ett av de EU-lager med sjukvårdsmateriel som ska byggas. Nu står det klart att Sveriges ansökan godkändes, rapporterar P4 Värmland.

Lagret kommer att byggas i Kristinehamn där MSB sedan tidigare har sin lager- och logistikverksamhet.

Stabsläge

Kriminalvårdens gd Martin Holmgren skriver på DN debatt att myndigheten går upp i stabsläge. Anledningen är att platsbristen på anstalterna är akut. Han skriver att det är svårt att klara grunduppdraget och att säkerheten är hotad.

Holmgren skriver: ”Genom en stabs­organisation kan vi korta beslutsvägar och koncentrera resurserna i syfte att snabbt få fram fler tillfälliga platser för att klara det akuta läget – och samtidigt öka byggtakten.”

NMR förbjuds

Finlands högsta domstol slår fast i en dom att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är en olaglig organisation och måste därför förbjudas. Beslutet grundas på att NMR verkar på ett sätt som strider mot lagen och demokratin, rapporterar Svd/TT-SPT.

NMR har bestridit anklagelserna med hänvisning till yttrande- och föreningsfriheten. Men domstolen anser att föreningen har missbrukat dessa friheter. Polisstyrelsen i Finland krävde ett verksamhetsstopp för NMR förra året. Högsta domstolen gav dem verksamhetsstopp i mars 2019 i väntan på att ärendet avgjorts slutgiltigt.

Samarbete med Kina

Det statliga rymdbolaget Swedish space corporation (SSC) avslutar det mångåriga samarbetet med Kina, rapporterar SVT/TT. SSC kommer inte heller att ingå nya kontrakt med Kina. Samarbetet med Kina innefattar bland annat satellitdata från rymdbasen Esrange i Kiruna. Kina har även hyrt parabolantenner på Esrange.

– De flesta av dessa kontrakt slöts i början av 2000-talet. Det har hänt en hel del i Kina och omvärlden sedan dess. I ljuset av det ser vi att det har blivit svårare för oss att förutse den kinesiska marknaden, säger SSC:s kommunikationschef Anni Bölenius till TT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00