Överblick: Myndighet blöder pengar och nytt vaccinavtal i dag

ÖVERBLICK. Sverige tecknar ett nytt vaccinavtal i dag med ett hemligt företag. Moderaterna vill att det ska bli lagligt med mer hemlig avlyssning av gängkriminella. Kriminalvården blöder skattepengar. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Josefin Lingström

Sverige tecknar i dag ett nytt vaccinavtal, avslöjar regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström. Det finns redan ett tecknat avtal med Astra zeneca om vaccin mot covid-19. Bergström vill inte berätta vilket företag som de tecknar det nya avtalet med, men säger att ”det är ett känt företag”.

De kommande veckorna och månaderna kommer fler vaccinavtal att tecknas. Detta görs för att man inte vet vilket som är mest effektivt och att det då ska finnas flera olika att välja på.

– Det vi gör här är att vi köper på oss flera olika typer. Vi köper in fler volymer än EU behöver, säger Richard Bergström till SVT Morgonstudion.

Blöder skattepengar

Kriminalvården blöder skattepengar och detta har passerat obemärkt i många år, enligt en granskning från Riksrevisionen. Kriminalvården använder inte sina pengar resurseffektivt bland annat genom att det är små anstalter och slitna lokaler som till slut inte kan användas överhuvudtaget.

Riksrevisionen har granskat 44 av 45 anstalter, där man ser att flera stycken kan bli uppemot 40 procent mer effektiva. Riksrevisionen rekommenderar nu att Kriminalvården ska skynda på arbetet med att göra anstalterna färre och större, vilket är mer resurseffektivt.

– I slutänden handlar det om rätt stora pengar. Det finns en besparingspotential på uppemot en halv miljard om året, säger Fredrik Bonander, projektledare för granskningen, till TT.

M: Mer hemlig avlyssning

Det är i dag lagligt att genomföra hemlig avlyssning av telefonsamtal utan brottsmisstanke om det gäller terrorism eller spioneri. Men Moderaterna vill nu att hemlig avlyssning av telefonsamtal inom kriminella gäng ska vara möjligt, utan att det finns någon specifik brottsmisstanke.

– Vi måste göra mycket mer för att knäcka de organiserade gängen och då krävs det bland annat att man betraktar dem som de inhemska terrorister de faktiskt är, säger partiledaren Ulf Kristersson till SVT.

Yrket som drabbats värst

Arbetsmiljöverket har sammanställt coronarelaterade arbetssjukdomar som rapporterats in till Försäkringskassan som arbetsskador. Det handlar om nästan 5 000 svenskar som rapporterat in och 8 av 10 är kvinnor.

Nästan alla fall rör enbart vårdpersonal, där den värst drabbade kategorin är undersköterskor, sjukvårdsbiträden och liknande yrken. Det är fackförbundet Kommunal som organiserar dessa yrkesgrupper.

– Ja, det här är ju för oss helt nya siffror, vi blev väldigt överraskade när vi såg att det var så väldigt stor skillnad på undersköterskor men även vårdbiträden jämfört med andra yrkesgrupper inom sjukvården, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR.

Höghastighetstågen

Trafikverket redovisar sin delrapport om höghastighetsjärnvägen. Den redovisar att det är omöjligt att bygga den planerade 68 mil långa järnvägen om den satta prislappen 205 miljarder ska gälla.

Vissa planerade hållplatser kan behöva strykas helt. Det saknas också förutsättningar för att bygga hela järnvägen i ett svep, vilket skulle behövas för att hålla nere kostnaderna, rapporterar DN.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00