Överblick: Mustig höstbudget, prislapp för skjutningar och migrationssplittring

ÖVERBLICK. Höstbudgeten får både kritik och beröm, dödsskjutningarna i Stockholm har fått en prislapp och splittring väntas inom EU kring migrationsförslag. Läs Altingets överblick.

Foto: Jessica Gow/TT
Sanna Rayman

Måndagen domineras av höstbudgeten vars detaljer och helhet just nu analyseras och diskuteras för fullt av såväl experter som partiföreträdare i medierna. Matliknelser är temat för dagen. TT/Omni rapporterar om hur Maria Landeborn på Danske bank liknar budgeten vid "en sockerchock".

Samstämmighet råder kring en sak: det är en stor budget, en krisbudget och de flesta verkar inte ifrågasätta storleken. Däremot går meningarna i sär om regeringen har tagit i på rätt ställe. Vid en pressträff på förmiddagen jämförde Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed budgeten med att gå och handla hungrig: man köper allt, men har ingen plan.

– Allt är inte oätligt, men vad är det egentligen som ska lagas? frågade sig Forssmed.

Från fackligt håll är åsikterna mer positiva, åtminstone kring sådant som att den höjda a-kassan blir kvar i två år. De mer liberala ingredienserna, som sänkt arbetsgivaravgift för unga, får däremot kritik, exempelvis av Akademikerförbundet SSR. Från Svenskt näringsliv är kritiken den omvända, den höjda a-kasseersättningen får kritik, medan de sänkta arbetsgivaravgifterna får beröm.

Skjutningar får en prislapp

SVT rapporterar att "antalet personer som vårdas för skottskador i Stockholms län har mer än tredubblats de senaste senaste tio åren" och lägger till diskussionen om otrygghet och kriminalitet överlag en pusselbit som kan räknas i kronor och ören. Enligt SVT, som refererar beräkningar från Traumacentrum på Karolinska, har man i år behandlat 38 patienter för skottskador, till en total kostnad av 10 106 306 kronor. För regionen totalt innebär detta en kostnad på en kvarts miljon kronor per patient, vilket innebär 100 miljoner sett över en tioårsperiod.

– Vi måste bryta den här utvecklingen så att antalet skottskador kan minska istället för att som nu ha tredubblats sedan 2009, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd till SVT.

Samma migrationsdebatter här som där

Det är inte bara den svenska migrationskommittén, vars slutbetänkande presenterades häromveckan, som är föremål för politisk oenighet. Sveriges Radio skriver att det på onsdag är dags för Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson att presentera sitt förslag till en ny EU-gemensam migrationspolitik.

Förslaget väntas innehålla bland annat "asylläger vid EU:s yttre gräns för att direktavvisa personer och en återvändandepolitik", enligt SR som även intervjuar M-parlamentarikern Tomas Tobé, som vill att EU ska anta ett volymmål för migrationen. Tobé ser flera viktiga delar i Ylva Johanssons kommande förslag, men Vänsterpartiets Malin Björk är däremot kritisk.

Att Europaparlamentet är splittrat innebär en käpp i hjulet för processen, då förslaget behöver godkännas i parlamentet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00