Överblick: MP toppar laget och Stockholm går mot mittenstyre

De ingår i MP:s lag i opposition. Det lutar åt mittenstyre i Region Stockholm. Eftervalsdebatten puttrar bland Biskopsgårdens socialdemokrater. 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Miljöpartiet har satt ihop det lag som ska driva partiets arbete i riksdagens utskott och utåt under mandatperioden. Bland de nya talespersonerna märks både tidigare MP-ministrar och nya namn.

Läs mer om hur MP toppar laget här.

Förpandemiska betygsnivåer

Betygsresultaten är tillbaka på samma nivå som före pandemin, meddelar Skolverket i ett pressutskick.
Läsåret 2021/22 var 85 procent av eleverna behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan, vilket visserligen är ett kliv nedåt jämfört med föregående läsår, men det är en återgång till de nivåer som var före pandemin. Betygen steg något under pandemiåren.

Två faktorer som påverkar är svaga resultat i matematik respektive svenska som andraspråk, där 11 respektive 30 procent inte når målen.

– Om fler elever skulle få godkänt i matematik och svenska som andraspråk så skulle fler med stor sannolikhet bli behöriga till gymnasiet, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolverket i pressmeddelandet.

S-märkt eftervalsdebatt i Biskopsgården

Magdalena Anderssons uttalande om Somalitowns kan ha kostat S valet. Det menar Saida Hussein Moge, som intervjuas i Göteborgsposten. Moge är ordförande i Biskopsgårdens S-kvinnor och hoppade i valrörelsens slutspurt av partiet i protest efter Magdalena Anderssons uttalande.

I Biskopsgården tappade Socialdemokraterna nästan var fjärde väljare mellan riksdagsvalet 2018 och 2022. Christer Gustafsson, som är ordförande i den lokala S-föreningen Biskopsgården SDF säger till GP att den stora förklaringen är Nyans. Moge å sin sida tror att en annan faktor är att S kopierade SD:s politik.

Region Stockholm kan styras av C, S och MP

Svenska Dagbladet rapporterar att Centerpartiet nu förhandlar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Region Stockholm.

– Vi är beredda att förhandla för ett resultat som vi kan stå för, säger regionrådet Gustav Hemming (C) till SvD.

Vänsterpartiet har tidigare sagt att de kan tänka sig att släppa fram en dylik koalition. Liberalerna har hittills sagt nej till att ingå i ett sådant samarbete, men Hemming understryker att han skulle välkomna att L ingår.

– Än så länge säger de inte ja, men vi hoppas att de kan ompröva det. För vår del finns en plats ledig för Liberalerna vid förhandlingsbordet. Det skulle ge regionen ett tydligt mittenstyre som inte är beroende av SD eller V.

Region Västra Götaland går mot S+V+MP-styre

Enligt SVT ser det ut att bli vänsterstyre i Västra Götalandsregionen. Det innebär maktskifte och att regionen går från ett grönblått maktinnehav till ett rödgrönt.

Det nya regionstyret väntas presenteras vid en presskonferens som Helén Eliasson (S) kallat till på torsdagen klockan 14, enligt SVT.


    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget