Överblick: MP hoppas på majoritetsregering och riksdagen vill se ny kommission

MP vill se koalitionsregering med S, C och V. 63 av 87 hållbarhetsmål fullföljs inte av Sverige. Riksdagen och regeringen oense om granskningskommission. Aeigirbios ex-partner om covidtesterna till Thailand.

Bolund hoppas på historisk regering där både C och V ingår. 
Bolund hoppas på historisk regering där både C och V ingår. Foto: Maja Suslin/TT

Miljöpartiets språkrör Per Bolund sa i en intervju till TT att han vill se en majoritetsregering efter valet i höst. Bolund hoppas att Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska skapa en koalition.

– Det bygger på att alla partier är beredda att ta det ansvar som krävs för att sitta i en regering och att hitta en gemensam agenda, säger Per Bolund till TT.

Sverige får underkänt på hållbarhetsmål

Dagens Nyheter har gjort en kartläggning av Sveriges antagna klimat- och miljömål, konventioner och löften sedan 1972. 87 åtaganden är granskade och i 63 fall fullföljer Sverige inte dem.

Ett antal forskare säger att utvärderingsmetoderna till och med varit för snälla. I en av mätningarna DN gjort, får Sverige godkänt i 7 av 17 av FN:s hållbarhetsmål, något som docent Magdalena Bexell ställer sig emot.

– Bara mindre delar av de övergripande 17 målen mäts här. Att säga att hela målet som sådant är uppfyllt riskerar därför att ge en för positiv bild, säger hon till DN.

Riksdagen vill se kommission om påskupploppen

Alla riksdagens partier förutom Socialdemokraterna vill se en oberoende granskningskommission för att utreda påskupploppen rapporterar Ekot. Eftersom många poliser kom till skada under upploppen, kan regeringen tvingas tillsätta en kommission. 

– Det är viktigt att den är oberoende så att vi får fram all fakta på bordet och kan dra rätt slutsatser, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Polisens egna utredning räcker inte för de sju oppositionspartierna. Enligt den granskningen kunde polisen inte förutse upploppen. Men en granskning från SR menar tvärtom att polisens underrättelsetjänster visst hade kunnat förutse våldsamheterna.

Aeigirbios konflikt med Nowmed

Medicinföretaget Aeigirbio gjorde börssuccé efter en omfattande försäljning av covidtester till Thailand. Testerna lämnade däremot aldrig flygplatsen, då köparen inte ville hämta ut leveransen. Sedan dess har Aegirbio lagt skulden på tidigare partnerbolaget från Gävle Nowmeds, som Aegirbio bröt samarbetet med efter en bedrägerihärva. 

Nyligen gick Nowmeds i konkurs och företagets ägare ger nu sin bild av vad som hände till advokaten Conny Engstrand, rapporterar SVT Gävleborg. Enligt Nowmeds ägare drev Aegirbio på leveransen till Thailand mot hans avrådan.

– Nowmed menade att köparen i Thailand varken hade beställt eller ville ha testen dit. Så Nowmed menade på att det var dumt att skicka dit dem, säger Conny Engstrand. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00