Överblick: MP föreslår språkrör och Eskil Erlandsson frias i hovrätten

ÖVERBLICK. Smittspårning pågår i kungafamiljen. MP:s valberedning föreslår språkrör. Januaripartierna eniga om lättnader i sjukförsäkringsreglerna och Riksbanken flaggar för nedgång på grund av högre smittspridning än väntat. 

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har testat positivt för covid-19, skriver hovet i ett pressmeddelande. Prinsparet befinner sig i karantän i hemmet och övriga medlemmar av kungafamiljen ska testa sig under dagen. Enligt pressutskicket inleds även smittspårning "under överinseende av den Kungl. Familjens livmedikus".

Eskil Erlandsson friad

Eskil Erlandsson (C) frias även i hovrätten efter att två av de tre politiker som anklagat honom överklagade tidigare dom i tingsrätten. Den tidigare jordbruksministern stod anklagad för sexuellt ofredande.

Ingen vanlig förhandling har därefter skett, utan målet avgjordes på de skriftliga handlingarna, skriver TT/Omni.

Lättnader för långtidssjuka

Det ska bli lättare för långtidssjuka i bland annat covid-19 att vara sjukförsäkrade också efter dag 180. Detta enades januaripartierna om under en förhandling sent igår kväll. Lagändringen föreslås träda i kraft i mars nästa år och innebär att den som prövningen mot normalt förekommande arbeten ska kunna skjutas upp för den som är långtidssjuk mellan dag 180 och 365 "om man kan visa att man kan återgå till sitt gamla jobb vid dag 365". Det rapporterar Sveriges Radio.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är mycket nöjd och menar att det är Vänsterpartiets påtryckningar i frågan som har gett resultat. Altinget intervjuade henne i förra veckan om detta och i socialförsäkringsutskottet debatteras frågan om sjukförsäkringsregler i dag.

Följ frågan i Altingets beslutskedja här.

Riksbanken flaggar för nedgång

Riksbanken meddelar att man behåller nollräntan och skriver också att den väntas stanna på samma nivå under de kommande åren.

Riksbankschefen Stefan Ingves konstaterade vid en pressträff klockan elva på torsdagsförmiddagen att smittspridningen är högre än man väntat sig och att detta ett bakslag som är värre än vad Riksbanken trodde i september.

Återhämtningen stannar av eller till och med upphör, säger Ingves, som även påtalade att nedgången syns särskilt kraftigt i exempelvis hotell- och restaurangbranschen, vilket drabbar utsatta grupper.

"Det kommer att behövas ett omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid, från både finans- och penningpolitiken", skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

MP:s valberedning föreslår språkrör

Miljöpartiets valberedning håller digital pressträff via Facebook i eftermiddag 14.30 och presenterar då sitt förslag till nytt kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin.

Forrige artikel Opinionen svänger om hårda regler i sjukförsäkringen Opinionen svänger om hårda regler i sjukförsäkringen Næste artikel Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten