Överblick: Minister vill bli språkrör och storbank misstänks för penningtvätt

ÖVERBLICK. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill bli Miljöpartiets nya språkrör. SEB misstänks för penningtvätt. Migrationsbesked från EU. Läs Altingets överblick.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Johan Manell

Kampen om språkrörsposten i Miljöpartiet tätnar när jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) nu meddelar sin kandidatur till språkrörsposten på DN Debatt.

"Miljöpartiet måste bli tydligare med väljarna, och våga ta ställning. Därför kandiderar jag till att bli språkrör efter Isabella Lövin.", skriver Lindhagen.

Hon har varit aktiv i Stockholmspolitiken, bland annat som socialborgarråd 2014-2018. I senaste valet kom hon in i riksdagen men är sedan januari 2019 jämställdhetsminister i regeringen Löfven II.

Sedan tidigare har fyra tunga miljöpartister meddelat att de ställer upp: Riksdagsledamöterna Annika Hirvonen Falk, Janine Alm Ericson och Rebecka Le Moine samt partisekreteraren Märta Stenevi. Samtidigt har Gröna studenter nominerat europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke, trots att hon sagt att hon inte ställer upp.

Storbank i blåsväder

SEB misstänks för att vara del i en storskalig penningtvätt, rapporterar SVT.

Det rör sig om bankens estniska filial. Totalt misstänks 8,2 miljarder kronor ha slussats genom banken under åren 2007 till 2016. Transaktioner som nu misstänks vara ren penningtvätt.

Banken har inte velat ställa upp på en intervju med SVT men meddelat att den vänder sig mot bilden i granskningen.

Skolor stängda på grund av segregation

En enkät som Sveriges radio har gjort, visar att ett 60-tal kommuner har stängt skolor för att försöka minska skolsegregationen.

Men resultatet har inte varit helt lyckat. I Borås stängdes Norrbyskolan år 2011 men sedan dess har skolsegregationen ökat.

– Detta är en väldigt svår fråga att göra något åt. Särskilt när det handlar om att det i grunden är en boendesegregation, som också orsakar en skolsegregation, säger Pär Arvidsson Fäldt, grundskolechef i kommunen till SR.

Migrationsbesked från EU

I dag presenterar EU-kommissionären Ylva Johansson kommissionens förslag till EU:s nya gemensamma migrationsregler. Det berättar bland andra Dagens nyheter.

Nyligen kom beskedet att Dublinförordningen kommer att skrotas. DN har erfarit att de nya reglerna kommer att bygga på frivillighet. Något som upprör bland andra europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

– Man har gått från en obligatorisk omfördelning mellan länderna till att den ska vara solidarisk med någon form av morot från EU. Det är ett svek mot flyktingarna och de länder som tar emot flest.

Nämnda personer

Abir Al-Sahlani

Europaparlamentariker (C), ledamot i partistyrelsen
Systemvetare (KTH)

Åsa Lindhagen

Miljö- och klimatborgarråd (MP) Stockholms stad
Industriell ekonomi (Linköpings uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00