Överblick: Minister kritisk mot Tidöavtalet och regeringen förlänger gränskontrollerna

Regeringen förlänger de tillfälliga gränskontrollerna. Billström vill inte ta hem IS-krigare. Grön tankesmedja ser valresultatet som ett misslyckande. Jämställdhetsministern kritisk till punkt i Tidöavtalet.

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) tror inte att prostitution kommer ligga till grund till utvisning.
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) tror inte att prostitution kommer ligga till grund till utvisning.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sanna RaymanAxel Hyttnäs Telin

Regeringen förlänger de tillfälliga gränskontrollerna i ytterligare ett halvår, skriver SVT.

De tillfälliga gränskontrollerna kan riktas mot resande från länder inom Schengen och har i sin nuvarande form, att de berör alla svenska gränser, varit i bruk sedan våren 2018. Den här förlängningen motiveras av regeringen med att kriget i Ukraina har skapat en allvarlig säkerhetssituation i Europa samt att Putins beslut om allmän mobilisering i Ryssland har fått många ryssar att söka sig till EU.

Billström vill inte ta hem IS-krigare

Sverige har ingen skyldighet att hjälpa de misstänkta IS-krigare som sitter fängslade i Syrien, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till Sveriges Radio.

Frågan har aktualiserats sedan regeringen i samband med samtalen med Turkiets president har skärpt sitt avståndstagande från de kurdiska militära och politiska grupperingarna YPG och PYD – organisationer som styr de områden i norra Syrien där IS-krigarna befinner sig. När regeringen tydliggjorde sitt avståndstagande svarade YPG och PYD med att kräva att Sverige tar hem sina medborgare.

Det kravet avvisar nu Billström och pekar på att utrikesdepartementet sedan 2011 starkt avråder svenska medborgare från att resa till Syrien och menar att de män det handlar om åkte dit, trots denna avrådan.

”Då upplever inte vi att vi som stat har ett ansvar att ta hem personer som har åkt dit för att strida”, säger Billström.

Självrannsakan ordineras miljörörelsen

Politisk förändring uppnår man genom att ”bygga breda allianser och väljarkoalitioner”. Det skriver den gröna tankesmedjan Cogitos chef Henrik Jalalian i en debattartikel i SvD.

Jalalian menar att årets valrörelse var ett misslyckande för miljörörelsen och att självrannsakan måste ske. Han skriver vidare att ”i stället för att skapa uppmärksamhet genom provokation bör vi bygga fler allianser – gärna oväntade sådana”. Han pekar bland annat mot Jokkmokk, MP:s starkaste fäste i landet, för inspiration.

Minister kritiserar Tidöavtalet

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) ställer sig mot förslaget i Tidöavtalet om att prostituerande ska kunna utvisas på grund av bristande vandel.

– Ulf Kristersson har varit tydlig med i senaste partiledardebatten att det inte är aktuellt att människor som är brottsoffer, att det ska utgöra grund för utvisning. Jag är självklart kriti–, säger hon till Dagens Nyheter innan hon avbryter mitt i ordet.

Hon säger att hon inte ser att det finns någon risk i att det skulle utgöra grund för utvisning.

– Utifrån hur Ulf Kristersson kommunicerat kring detta i efterhand upplever inte jag att vi har olika uppfattningar om den frågan.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tidigare sagt till Agenda att allt i avtalet inte säkert blir lagstiftning.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att en indragen rätt till tolk i sjukvården skulle strida mot svensk lag.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00