Överblick: Minister kritiserar coronastängning och Sverige pressade Finland

ÖVERBLICK. Sverige pressade Finland att ändra coronastrategi. Elevassistenter kan hämma elevers inlärning och LO ställer krav på vaccinering. Amanda Lind (MP) kritiserar kommuners stängning av offentliga idrottshallar. Läs Altingets överblick.

Enligt anonyma vittnesmål från regeringsföreträdare i en rapport från Sitra ska Sverige under coronapandemins början försökt att övertala Finlands regering till att också hålla sina skolor öppna. Det skriver Expressen

”Isoleringen av Nyland var en av svenskarnas bekymmer”, står det i rapporten. Men varken Folkhälsomyndigheten eller regeringen vill kommentera saken.

”Vi kommenterar inte anonyma uppgifter. I övrigt hänvisar jag till respektive departement eller myndighet”, skriver Löfvens pressekreterare Mikael Lindström.

Elevassistenter kan hämma elever

En ny studie från Linköpings universitet visar att elevassistenter kan hämma elevernas inlärning, rapporterar SVT. En internationell jämförelse visar att ämneskunskaper och bristande förmåga att formulera vad eleven ska göra är de vanlig orsak, enligt forskarna.

– Läraren kanske ger en instruktion och sedan lyckas inte alltid elevassistenten så väl med att ta det vidare till eleven, säger studiens huvudforskare Henrik Lindqvist.

Fler LO-yrken bör prioriteras för vaccin

LO-kollektivet vill att fler av förbundets yrkesgrupper som måste träffa människor i sitt arbete ska få förtur till covid-19-vaccin, rapporterar Omni/SVT.

I dag skickar LO en kravlista till regeringen åtgärder som bättre kan skydda bland andra personal inom transport, barnomsorg, handel och kollektivtrafik från covid-19.

– Vi ser att LO-förbundets medlemmar har drabbats mycket hårdare av covid-19. Det är inget annat än ett underbetyg, säger ordföranden Susanna Gideonsson.

Minister beklagar stängda isbanor

Många kommuner har stängt idrottshallar, utomhusanläggningar och isbanor fram till den 24 januari på grund av den utbredda smittspridningen.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till SR att det är oroväckande att stängningarna drabbar så många barn och ungdomar.

– Tycker att det är beklagligt att många kommuner har valt att inte ge barn och unga den möjligheten att träna utomhus nu, för det har också Folkhälsomyndigheten sagt att kunna möjliggöra för barn att framför allt hålla igång, säger hon i P1-morgon.

Forrige artikel Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga Næste artikel Överblick: Allt fler coronatillbud och Internationella Engelska skolans ägare under lupp Överblick: Allt fler coronatillbud och Internationella Engelska skolans ägare under lupp