Överblick: Miljonfusk i assistanshärva och L har krismöte

ÖVERBLICK. Utlandssvenskar riskerar att bli utan vaccin och Migrationsverket får JO-kritik. En misstänkt assistanshärva med miljonfusk har upptäckts. Liberalerna har krismöte i dag och stora strömavbrott i norra Sverige. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Utlandssvenskar kan bli utan coronavaccin, rapporterar SR. Är man utflyttad påverkas svenskars tillgång till svenskt vaccin på vilket jobb man har och det land man bor i.

"Det är rimligt att Sverige tar ansvar för sina medborgare även om de inte bor i Sverige för tillfället", säger Cecilia Borglin, på organisationen Svenskar i världen, till SR.

Delade meningar om L-kris

I dag har Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp möte där regeringsfrågan och januariavtalet ska diskuteras. Många medier rapporterar om en pressad Sabuni. Enligt Göteborgspostens politiske redaktör Adam Cwejman befinner sig L i en existentiell kris och bör överväga samarbete med SD, rapporterar Omni/GP.

– Man ska i så fall vara väldigt tydlig med vilka villkor man ställer, och vad man inte tänker förhandla om, säger han till tidningen.

Men Eskilstuna-Kurirens Alex Voronov anser att det inte finns ”några objektiva politiska skäl” att överge januariavtalet.

Misstänkt assistans-svindleri

Närmare 50 personer i Västsverige misstänks för att ha lurat myndigheterna och fuskat sig till assistanspengar under flera års tid, rapporterar SVT. Fusket rör flera olika brukare och har uppdagats efter en granskning av Försäkringskassan som ledde till polisarbete under ett års tid.

– Det är en omfattande undersökning. Vi har hört 130 enskilda personer och åtalet kommer vara på runt 10 000 sidor, säger åklagaren Petter Lundgren.

Migrationsverket får JO-kritik

Migrationsverket får hård kritik från Justitieombudsmannen (JO) för alltför långsam handläggning av ansökningar om medborgarskap och asyl- och anknytningsärenden, rapporterar SVD/TT.

– Nu kan man inte längre skylla långa handläggningstider på den så kallade flyktingkrisen hösten 2015, utan nu måste myndigheten ta ett större eget ansvar och se till och lösa den här situationen, säger JO Per Lennerbrant.

Strömlöst i snökaos

Snöovädret i norra Sverige har orsakat flera omfattande strömavbrott, rapporterar DN. Elföretaget Eon uppger att drygt 2 800 hushåll i Västernorrlands län saknar ström och enligt Vattenfall saknas el i mer än 700 hushåll i Örnsköldsviks kommun. Naturvårdsverket varnar för stor lavinfara i Västra Vindelfjällen, Södra Jämtlandsfjällen och Södra Lapplandsfjällen. SMHI uppger att fler snöoväder drar in över landet.

Forrige artikel Tillsynen på covid-utsatta arbetsplatser ska skärpas Tillsynen på covid-utsatta arbetsplatser ska skärpas Næste artikel Statsminister Stefan Löfven får 4000 extra i lönekuvertet Statsminister Stefan Löfven får 4000 extra i lönekuvertet