Överblick: Migrationsgnissel och myndighetsmörkning

ÖVERBLICK. Partierna väntar ut varandra i Migrationskommittén. Svenska Kraftnät påstås ha raderat information. BNP rasar med tio procent under andra kvartalet. Läs Altingets överblick.

Partierna i Migrationskommittén har svårt att komma överens.
Partierna i Migrationskommittén har svårt att komma överens.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Det pågår ett "chicken race" mellan partierna i Migrationskommittén. Partierna väntar helt enkelt ut varandra, rapporterar TT/Omni.

Kommittén ska mötas i dag för att försöka lösa dödläget. M och KD menar att bollen ligger hos Socialdemokraterna. Men det håller inte S med om.

– Alla partier måste vara beredda att ge lite. Det är kanske det de vill undvika när de säger att de väntar på oss. Det är klart att alla sitter och avvaktar för att slippa förflytta sig, men så kommer det inte att fungera, säger Rikard Larsson, Socialdemokraternas företrädare i kommittén.

Det som väntar är ett pussel av förhandlingar, dels mellan partier utanför kommittén, dels inom kommittén. Slutmötet är bestämt till den 23 juli.

Myndighet mörkar

Svenska kraftnät har undanhållit information om hur läget är för elförsörjningen, enligt Aftonbladet.

Myndigheten har i en analys skrivit att södra Sverige redan i sommar kan drabbas av elbrist. Men när Aftonbladet begärde ut handlingarna var information raderad. Källor till tidningen säger att den ändrades efter att Aftonbladet begärt ut handlingen.

Från myndighetens sida hävdar man att Aftonbladet jämfört ett arbetsdokument med den slutgiltiga handlingen.

 ”Den versionen som är utlämnad är det enda och gällande beslutet, som är utkomsten av det arbetsmaterial som föregick det följande beslutet. Vi ber dig dock att notera att datumet på beslutsdokumentet är felaktigt och skall vara 4 juni, 2020.”, skriver presstjänsten till tidningen.

Resor kan tillåtas

Expressen erfar att utrikesdepartementet kommer ändra sina reserekommendationer redan i juni. Källor i Regeringskansliet säger till tidningen att reseförbudet kommer att hävas den 30 juni till följande länder:

  • Grekland

  • Kroatien

  • Spanien

  • Italien

  • Portugal

  • Slovenien

  • Frankrike

  • Island

  • Belgien

  • Schweiz

  • Luxemburg

     

När det gäller resor till andra länder förlängs förbudet att gälla till den 31 augusti.

BNP-ras

Sveriges BNP kommer att sjunka med tio procent under andra kvartalet, enligt beräkningar från Konjunkturinstitutet, skriver TT. Redan nästa kvartal kommer ekonomin att växa igen, men det kommer att ta tid för den att återhämta sig, enligt KI.

– Ekonomin kommer att tyngas av pandemin minst ett år till, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid KI.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00