Överblick: Mer polishot och ärkebiskop vill ha större begravningar

ÖVERBLICK. Hoten mot poliser ökar, ärkebiskopen vill ha specialregler för begravningar och landshövding Jöran Hägglund lämnar Jämtland. Läs Altingets dagliga nyhetsöverblick.

Hot och påverkansförsök mot poliser ökar i samband med ingripanden mot kriminella nätverk, och har också blivit grövre, enligt polisen. Det rapporterar Ekot.

– Det är tyvärr den samhällsutveckling vi haft de senaste åren, och det märker vi av på våra ärenden också. Vi har haft vissa ärenden där vi haft sprängningar på bilar och hos våra anställda och så vidare, så där märker vi att det blivit betydligt grövre, säger Patric Granath, chef för verksamhetsskyddsenheten vid Polismyndigheten, till Ekot.

Den viktigaste förändringen just nu är att begränsa och förhindra kartläggningen av poliser, enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– När man kommer hem till sin familj så tänker man, är det verkligen värt det. I förlängningen är jag orolig för att någon ska bli skadad, säger Lena Nitz till Ekot.

Landshövding hänvisar till hälsoskäl

Jöran Hägglund slutar som landshövding i Jämtlands län, meddelade regeringen i går i ett pressmeddelande. Hägglund går istället över och blir generaldirektör i Regeringskansliet.

Orsaken är bristande hälsa, enligt Hägglund.

– Vad än många tror så har det inget att göra med de skriverier den senaste tiden om mig som person och mitt uppdrag. Jag hade gärna stannat kvar hela perioden men det är hälsan som avgjort, berättar Jöran Hägglund, rapporterar SVT Jämtland.

Han slutar som landshövding den sista november och ska därefter få uppdrag inom Regeringskansliet fram till den sista juli. Därefter väntar pensionering.

Ärkebiskop vill ha undantag

Ärkebiskop Antje Jackélen vill att begravningar får ett undantag från taket på max åtta personer vid allmänna sammankomster.

– Det är obarmhärtigt, säger ärkebiskop Antje Jackelén i SVT:s Morgonstudion.

Hockey-VM är politik

Idrott och politik hör samman och Sverige kan inte spela VM-hockey i Belarus nästa år. Det konstaterar både Eskilstuna-Kuriren i en osignerad ledartext och Dagens nyheter ledarskribent Susanne Nyström i dag.

"I maj nästa år är det också tänkt att Belarus ska arrangera ishockey-VM tillsammans med Lettland. Beslutet var kontroversiellt redan när det togs av Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) 2017. Utvecklingen i år gör det tilltänkta värdskapet direkt skamligt." skriver Eskilstuna-Kuriren.

Forrige artikel Vänsterpartiet coronapressar regeringen om sjukförsäkring Vänsterpartiet coronapressar regeringen om sjukförsäkring Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (19 nov) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (19 nov)

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.