Överblick: Maxtak för elräkningar och partier stryker sig i kommunval – SD öppnar listan

”Helt fel” säger regional KD-politiker om Ebba Buschs beskrivning av nedläggningshotade förlossningar. I Lycksele öppnar Sverigedemokraterna listan efter kandidatbrist. Vitboksförfattare var medlem i partiet. Moderaterna föreslår maxtak för att hålla nere hushållens elkostnader.

Foto: Adam Ihse/TT
Miranda Olsson

Genom ett tillfälligt högkostnadsskydd vill Moderaterna hålla nere elkostnaderna för svenska hushåll. Förslaget presenterade partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, på en pressträff på tisdagsmorgonen.

Förslaget bygger på en norsk modell där staten går in och kompenserar hushållen om elräkningen når en viss nivå, rapporterar SVT.

Vitbokens författare var medlem i partiet

Tony Gustafsson, idéhistoriker och författare av Sverigedemokraternas vitbok har själv varit medlem i partiet. Det avslöjade Expressen under gårdagen.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen har tidigare beskrivit att författarens politiska obundenhet är viktig. Han kommenterar uppgifterna om Gustafssons partiengagemang för Kulturnyheterna.

– Han har inte varit partipolitiskt aktiv och haft uppdrag på något sätt. Om han har varit medlem tidigare, och vilka partier han har varit medlem i, är hans ensak och ingenting som någon annan har något att göra med, säger Martin Kinnunen.

Gustafsson vill inte kommentera sin politiska tillhörighet utan betraktar det som”irrelevant i förhållande till den rent professionella uppgift jag åtagit mig att genomföra SD:s vitboksprojekt.”

Innan uppgifterna publicerades frågades Moderaternas Ulf Kristersson ut i Ekot om bland annat samarbetet med Sverigedemokraterna och partiets bakgrund.

– Jag konstaterar att de har en förfärlig historia. De är förvisso inte ensamma om det i svensk politik, men de har rötter som är obehagliga, precis som Vänsterpartiet, säger Ulf Kristersson.

Riksdagspartier stryker sig från kommunalval

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet avanmäler sig från flera kommunval då det saknas kandidater, rapporterar TT. För Miljöpartiet innebär det att partiet inte längre ställer upp i Aneby i Jönköpings län och Sverigedemokraterna meddelar att partiet inte kandiderar i Sorsele och Åsele.

Det är första gången riksdagspartier avanmäler sig från kommunvalen till följd av kandidatbrist.

I Lycksele ställer Sverigedemokraterna upp med en öppen lista, enligt Västerbottens-Kuriren. Det innebär att den som vill kan kandidera för partiet, vilket kan medföra en viss risk då partiet inte kan sätta stopp.

– Det har hänt att högerextrema har ställt upp för Sverigedemokraterna och tagit över SD:s mandat, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, till VK.

Sverigedemokraternas partiordförande i regionen Petter Nilsson säger till tidningen att det inte bara är de som har svårt att hitta kandidater, och att partiets lokala delar försökt rekrytera nya medlemmar.

– Vad gäller oss så råder det fortfarande ett stigma över att representera Sverigedemokraterna.

Regional KD-politiker om Buschs förlossningsutspel: ”Helt fel”

Kristdemokraternas besked om en nationell plan för förlossningsvården och ett återöppnande av förlossningskliniker har väckt reaktioner. Det är Ebba Buschs tal på söndagen, då hon pekade ut förlossningsenheterna i Skellefteå och Lycksele som nedläggningshotade, som fått regionala politiker – bland annat från hennes eget parti – att reagera.

– Det där hon sa om Skellefteå är helt fel. Det finns inget nedläggningshot i Skellefteå och har aldrig funnits det, säger Hans-Inge Smetana, Kristdemokraternas gruppledare i Region Västerbotten, till Västerbottens-Kuriren.

I ett skriftligt svar till Altinget och andra medier skriver partiet: ”Vi har identifierat förlossningskliniker som skulle behöva förstärkning för att undvika nedläggningshot i framtiden eller för att säkra framtida drift, bland annat i samråd med våra regionråd. Det är allmän känt att det har funnits problem och brister på flera håll i landet. Med så många nedlagda förlossningsenheter de senaste åren finns en stor oro. Skellefteå är ett sådant exempel.”

Partiet svarar inte på om det rör sig om en felsägning.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00