Överblick: Många olösta mord och ex-minister död

ÖVERBLICK. Sverige har stängt gränsen till Norge. Åtta av tio skjutningar i Stockholm är olösta. En av språkrörskandidaterna hoppar av. Färgstarkt kommunalråd går i pension. Tidigare minister avliden. Läs Altingets överblick.

Natten till i dag stängde Sverige gränsen till Norge, vilket bland annat SVT skriver om. Anledningen är spridningen av det muterade brittiska coronaviruset samt att undvika att norrmän åker till Sverige och handlar efter hårdare restriktioner i hemlandet. Gränsen kommer att vara stängd åtminstone till den 14 februari.

Ouppklarade mord

Sveriges radio rapporterar om en ny sammanställning från NOA, Polisens nationella operativa avdelning. Den visar att bara 12 av 66 dödsskjutningar mellan år 2015 och 2019 har lett till fällande domar.

– Det är ju dystra siffror. Vi behöver ju vända dem, säger Anna Benedetti, operativ chef polisregion Stockholm, till SR.

Att så många skjutningar inte klaras upp kan göra att människor tappar tilltron till rättssamhället och till statens förmåga, menar Amir Rostami, docent i kriminologi.

– I förlängningen kan det resultera i att man söker sig till parallella system för att få upprättelse och skydd, säger han till SR.

Ex-minister död

Den tidigare jordbruksministern, europaparlamentarikern och riksdagsledamoten Karl Erik Olsson (C) har avlidit, skriver Centerpartiet på sin hemsida.

– Hans unika gärning under många decennier för att stärka den svenska landsbygden och lantbruket kan inte nog understrykas. Han har spelat en central roll för att minska antibiotikaresistensen, stärka djurskyddet och värna svenskt lantbruk, säger partiledaren Annie Lööf (C).

Karl Erik Olsson var jordbruksminister i regeringen Bildt 1991-1994. Därefter följde nio år som svensk europaparlamentariker. Före tiden som minister han hann också med sammanlagt 13 år som riksdagsledamot och var även ungdomsförbundets (Cuf) ordförande 1971-1974.

Han blev 82 år.

TV-känt kommunalråd lämnar

Kommunstyrelsens förste vice ordförande i Strömsund, Göran Bergström (S), går i pension rapporterar SVT Jämtland. Bergström var länge polis och var bland annat livvakt åt Nelson Mandela på dennes Sverigebesök i början av 90-talet. När han klev in i kommunpolitiken blev han snabbt en färgstark person i kommunen känd för sin frispråkighet.

– Man kan väl säga att politiker är kanske lite grann som en Ikeamöbel. Det ser bra ut till att börja med men sen ser man kanske att det fattas lite skruvar här och där, säger han i SVT:s intervju med anledning av pensionsavgången.

För en bredare allmänhet blev Bergström i slutet av 1990-talet känd som spaningsledare i TV-programmet På Rymmen.

Att han nu går i pension beklagas av flera i lokalbefolkningen som SVT har pratat med.

– Det är synd. Han har satt färg på Strömsund, säger en av kommuninvånarna.

...så var de bara fyra

Pernilla Stålhammar hoppar av språkrörsracet skriver Helsingborgs dagblad. Det innebär att det nu står mellan valberedningens förslag Märta Stenevi samt Rebecka LeMoine, Annika Hirvonen och Elin Söderberg. Valet avgörs på söndag.

Varmt varmt tack! För allt stöd, nomineringar, pläderingar, hejarop och pepp under dessa månader av språkrörskandidatur!...

Publicerat av Pernilla Stålhammar Onsdag 20 januari 2021

Forrige artikel Kryphål gör det möjligt för läkare att driva apotek Kryphål gör det möjligt för läkare att driva apotek Næste artikel Hallå där Anna Nergårdh – vilken är ödesfrågan för svensk sjukvård? Hallå där Anna Nergårdh – vilken är ödesfrågan för svensk sjukvård?